CCHA, UCLL Campus Hasselt & Expertisecentrum Resilient People – KATVIS - do 24 & di 29 nov

Laten we het hebben over kunst. En dan specifieker: kunst binnen het onderwijs. Kunstbeleving wordt daar in bepaalde kunstvakken ondergebracht en komt met wat geluk ook binnen taal- of geschiedenislessen aan bod. Sommige scholen gaan zelfs af en toe naar een schoolvoorstelling. Maar wat is het aandeel van kunst en cultuur in het hoger onderwijs?

Dat is precies de vraag die enkele docenten binnen de opleiding orthopedagogie van UCLL Campus Hasselt en Expertisecentrum Resilient People zichzelf stelden. Docenten Inge Henrotay en Leen Vennekens bouwden beide expertise op in zowel het onderwijs, als in de kunsten. Zij zijn op zoek naar een manier van lesgeven waarbij kunst, onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten. Kunst als zuurstof voor het onderwijs en onderwijs als sleutel voor maatschappelijke verandering.

In die zoektocht vond UCLL Campus Hasselt en expertisecentrum Resilient People  in CCHA een ideale partner om dit mee te onderzoeken. Door een brug te bouwen tussen beide werkingen, zoeken we nieuwe didactische werkvormen en manieren om met elkaar in verbinding te gaan.

In eerste instantie, zullen we het hebben over kwetsbaarheid. De coronacrisis heeft het gebrek aan solidariteit en empathie verder versterkt. Hoe kunnen we elkaar weer terugvinden en elkaar beter begrijpen? Kwetsbaarheid gaat over ‘jezelf zijn, jezelf aanvaarden om wie je bent , met je krachten en je beperkingen, en je daarvoor niet schamen. Kwetsbaarheid is emoties toelaten en accepteren.: dat willen we tonen en laten voelen aan onze studenten. Zo kunnen ze met docenten en elkaar in verbinding gaan, en die ervaring uitdragen naar de beroepspraktijk en naar de wereld.

Die kwetsbaarheid zal het thema zijn van de theatervoorstelling Katvis die UCLL creëert in samenwerking met CCHA. De voorstelling zal dienen als startpunt om over het onderwerp in gesprek te gaan.

Kat is een jonge vrouw met complexen en onzekerheden. Ze probeert het hoofd boven water te houden maar heeft het emotioneel moeilijk. Ze creëert een alter ego dat er beter en mooier uitziet dan zijzelf. Iemand waar ze zich achter kan verschuilen…

UCLL Campus Hasselt,  expertisecentrum Resilient People en CCHA werken samen een ondersteunend programma uit rond deze voorstelling, gericht op de hogescholen en kunstinstellingen in de buurt die hierover samen in gesprek willen gaan. Meer info volgt maar hou alvast 24 en 29 november vrij voor een boeiende inspiratie dag rond deze thema’s!

regie, concept, tekst | Johnny Weustenraed 
spel |
Inge Henrotay & Leen Vennekens
muziek | Pieter Frederix

Tickets: 8 euro

Meer info via johnny.weustenraed@ucll.be