Babo is een methodiek om met jonge kinderen (3-8 jaar) in gesprek te gaan rond het gezin, kinderen weerbaarder te maken (preventie) en geweld in het gezin bespreekbaar te maken (interventie). Babo geeft je de mogelijkheid om ook de allerkleinsten aan het woord te laten, individueel, in groep of samen met het gezin. 

De methodiek van Babo is ontwikkeld voor alle professionals die beroepsmatig met jonge kinderen in aanraking komen (leerkrachten, hulp- en zorgverleners). Centraal in de methodiek staat de figuur ‘Babo’. Babo nodigt jonge kinderen uit om stil te staan bij het leven in een gezin en geweld in het gezin bespreekbaar te maken. Aan de hand van tekeningen, doe-opdrachten, handpop en verhalen met Babo in de hoofdrol, vertellen jonge kinderen over de afspraken en gewoonten in hun gezin, over fijne en moeilijke gezinssituaties en over hun ervaren emoties. Babo oefent met jonge kinderen in het kunnen aangeven van grenzen en opkomen voor zichzelf in het gezin. Bovendien reikt Babo je concrete handvaten aan om zorgwekkende gezinssituaties en intrafamiliaal geweld vroegtijdig te detecteren en te bespreken met kinderen en ouders. Met de aangereikte werkvormen kan je een aanbod op maat uitwerken en integreren in de dagelijkse werking met jonge kinderen.

Doelgroep

De navorming staat open voor zowel hulpverleners als leerkrachten die met jonge kinderen werken. We maken ons sterk dat de unieke uitwisseling tussen deze twee groepen professionals een meerwaarde is voor de kijk op het werken met kinderen rond het bespreekbaar maken van het gezin (preventief en curatief).  

Programma

1. BABO-WORKSHOPS
We organiseren een 2-daags vormingstraject met Babo in de hoofdrol. Gekoppeld aan de Babo-box bieden we een vormingstraject aan waarin we met de methodiek van Babo aan de slag gaan. We staan stil hoe we met jonge kinderen kunnen spreken over hun gezin en hoe we geweld in het gezin bespreekbaar kunnen maken. We stellen Babo voor, oefenen de Babo methodiek in en gaan aan de slag met jouw noden, drempels en vragen rond Babo. Tijdens de 2-daagse vorming maken we ons sterk om veel te oefenen, te werken met voorbeelden uit de praktijk, jouw ervaringen. Kortom, bereid je voor op een ‘hands-on’ vormingservaring!

Dag 1 (4u)
Kennismaking met Babo
De Babo-methodiek: algemene principes
Via Babo transparant communiceren met jonge kinderen over het gezin en IFG
Aan de slag met Babo: oefenen methodieken van Babo - focus op kinderen

Dag 2 (4u)
Draagkracht bij jonge kinderen vergroten: opvangen wat er loskomt
Transparant communiceren met het gezin
Aan de slag met Babo: oefenen methodieken van Babo – uitbreiding naar het gezin
Intervisie rond ervaren drempels en valkuilen in het werken van met Babo

2. BELEVINGSROUTE
Speciaal voor scholen (en leefgroepen): ‘Op tocht met Babo’

Kinderen uit de 2de – 3de kleuterklas en 1ste leerjaar worden meegenomen op een Babo-belevingsparcours die de drempel om te spreken over (stress en conflicten in) het gezin helpt te verlagen. Daarna gaat de leerkracht aan de slag met het Babo-pakket: In 4 themaweken leren kinderen veerkrachtig om te gaan met moeilijke situaties in het gezin. We eindigen met een Babo-interventie: elk kind gaat, onder onze begeleiding, aan de slag met stress in het gezin. We sluiten af met een toffe Babo-dans.

3.NAVORMING OP MAAT VAN JOUW ORGANISATIE
Wij zoeken naar een gepast format op maat van uw organisatie. Neem contact op met ons voor meer info. Onze gegevens vind je onderaan deze pagina.
Neem ook een kijkje op de projectwebsite: www.ucll.be/babo

Lesgever

Dorien Wuyts is ontwikkelingspsychologe (PhD) en traumatherapeute (EMDR) voor kinderen en hun gezin en lector binnen de opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen UCLL.
Anneleen Roelandts is orthopedagoge met expertise in moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge kinderen en lector binnen de opleiding Banaba Buitengewoon Onderwijs UCLL.
Dorien Wuyts en Anneleen Roelandts zijn beide expert intrafamiliaal geweld binnen de expertisecentrum Resilient People UCLL en leiden professionals op in het praten en werken met jonge kinderen en hun gezin rond intrafamiliaal geweld.

In samenwerking met

In samenwerking met illustratrice Tinne Luyten en uitgeverij Garant

BABO-BOX

Een Babo-box kost € 125 (+ € 5 verzendkosten) 

Een paar reacties op de Babo-box:
“Het geweld in het gezin bespreekbaar maken…BABO helpt me om jonge kinderen taal te geven aan hun emoties, op te komen voor zichzelf op een fijne manier!”
“Door te werken met BABO had ik meer handvaten om met kinderen in gesprek te gaan over moeilijke thuissituaties. Kinderen brachten hun verhaal, de tekeningen samen met de handpop boden mij heel wat mogelijkheden om hierrond te werken.”

box
Locatie en datum
Heverlee
Heverlee

LOCATIE
UCLL Campus Hertogstraat, Hertogstraat 178, 3001 Leuven.
(Op de campus is er parkeermogelijkheid. Je ontvangt een uitrijkaart aan het einde van de workshopdag.)

CORONAPROOF
De workshops zullen georganiseerd worden rekening houdend met de corona-maatregelen van die dan gelden.
Indien een workshop niet op campus kan doorgaan vanwege verstrengde corona-maatregelen voorzien we een online alternatief op hetzelfde moment als de geplande 2-daagse workshops. De Babo-box krijg je in dit geval op voorhand per post toegestuurd.

Prijs

€ 245 voor de Babo-workshops inclusief de Babo-box
€ 120 voor Babo-workshops zonder Babo-box (enkel mogelijk wanneer je met iemand anders uit jouw organisatie deelneemt aan de vorming. In dit geval kan je 1 Babo-box per twee gebruiken)

Contact

Wil je meer weten over de Babo-methodiek en Babo-box en/of wil je een vorming op maat voor jouw organisatie?

Neem contact met anneleen.roelandts@uccl.be of  dorien.wuyts@ucll.be voor meer info.

Contact praktisch
Analytisch nummer
5 10 80 01 000
Interne referentie
NAV-RP-LEU-2021-010
Deze navorming is ook op maat beschikbaar
Misschien ben je ook wel geïnteresseerd in

Babo-box: Babo reikt taal, beelden en werkvormen aan om met jonge kinderen en het gezin concreet aan de slag te gaan. In de Babo-box vind je een handleiding met de situering en hulpverleningskader, uitleg omtrent de methodiek, en een inspiratieleidraad met 26 hapklare Babo-werkvormen en ook een handpop, 3 verhalen en 72 communicatiekaarten. Meer uitleg vind je op www.ucll.be/babo