Algemeen

BDDdna is een onderzoeksgroep van het expertisecentrum Digital Solutions. U kan ons contacteren voor workshops. We werken graag een programma uit op maat van uw organisatie. 

Op deze pagina krijgt u alvast een voorproefje van wat zo'n workshop kan inhouden. Meer informatie onder inhoud en praktisch.

Workshop 1 - Wat is BDD (niet)?

In deze workshop maakt u kennis met Behaviour-Driven Development (BDD). Naast het correct ontwikkelen van software, leert u ook hoe u de juiste software beter kan ontwikkelen, die voldoet aan de eisen van de klant. Je leert waarom het concept van BDD is ontstaan en hoe het is geëvolueerd sindsdien. De kernbegrippen van BDD zullen grondig worden uitgelegd en ja zal niet alleen te weten komen wat BDD is, maar ook wat het niet is. BDD is bijvoorbeeld geen tool, maar eerder een set van technieken die de communicatie en samenwerking tussen alle leden van het team (i.e. producteigenaar, ontwikkelaar, testers, enz.) moeten verbeteren met als doel het onbekende te ontdekken en misverstanden te vermijden. Tot slot leer je hoe je BDD kan gebruiken in uw eigen projecten, op basis van jouw eigen situatie, met behulp van onze custom BDD-matrix.

Workshop 2 - De BDD Workflow

In deze workshop ontdek je hoe je BDD kan toepassen in jouw ontwikkelingsproces. Het belangrijkste doel van BDD is een betere communicatie en samenwerking tussen alle rollen van het ontwikkelingsteam (product owners, business analysten, testers en developers). Hoe je dit kan bereiken komt aan bod in deze workshop.

BDD bestaat uit drie fasen: Discovery, Formulation en Automation. Elk van deze fasen wordt diepgaand besproken met als doel de juiste software te bouwen door middel van betere communicatie en samenwerking. In de Discovery-fase leren we je de functionele eisen vast te leggen door middel van example mapping sessies. De volgende fase is de Formulation fase, waar u aan de hand van de voorbeelden van de Discovery fase scenario's leert schrijven in Gherkin. Na het formuleren en beoordelen van de scenario's leren we je hoe je deze kan automatiseren met Cucumber Open in de Automation fase. Als gevolg van de geautomatiseerde scenario's heb je ook levende documentatie voor het hele team over de status van de applicatie die je aan het ontwikkelen bent.

Workshop 3 - Automation met BDD

In deze workshop zal je geïntroduceerd worden over hoe u je jouw geformuleerde scenario's kan gebruiken als automatische testen. We zullen dieper ingaan over hoe je de scenario's uitvoerbaar kan maken op de verschillende niveaus van de testpiramide, op Unit, Service en UI-niveau. We overlopen de best practices over het automatiseren van scenario's met Cucumber Open en we zullen je ook enkele andere belangrijke tools tonen die je ook kunnen helpen om BDD te passen in jouw ontwikkelingsproces, met nameAssertThat, Cucumber for Jira en Serenity for living documentation.