Art Works! Hoe en waarom zou je kunst, literatuur en filosofie integreren in je klaspraktijk?

Leerkrachten kunnen leerlingen versterken om verantwoordelijke en gelukkige wereldburgers te worden. Hiervoor moeten ze kennis, vaardigheden en attitudes hebben die nodig zijn in een moderne maatschappij waar, onder andere,  diversiteit, vrijheid van meningsuiting, duurzaamheid, welbevinden belangrijk zijn. Hoewel dit uitdagend is zien we hier een belangrijke rol voor kunst en cultuur: genieten, creëren en het beschouwen van kunst zijn hefbomen voor jonge mensen om zichzelf als mens te versterken maar ook om hen bewust te maken van de impact die ze kunnen hebben op de wereld.

Doelgroep

Leerkrachten uit basis-en secundaire scholen, educatieve medewerkers, studenten lerarenopleiding.

Doelstellingen
  • Het tonen van de rol van kunst, cultuur, literatuur en filosofie op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren. 
  • Aanbieden van debatten met kunstenaars.
  • Worshops aanbieden door kunstenaars.
Programma

Laat je inspireren door kunstenaars en filosofen over waarom en hoe je kunst, literatuur en filosofie zou kunnen integreren in je dagelijkse klaspraktijk.

We starten samen op met fotograaf Anton Kusters die ons een inkijk geeft in zijn “Blue Skies”-project.

Daaropvolgend verschillende workshops en debat door diverse kunstenaars, o.a. ecopercussie, theater(maken), stop-motion, media&poetry, storycircles, improvisatie, evenaarsklassen, dans.

Samen sluiten we de dag af met een wervelende theateract en een drankje.

Onderaan deze pagina kan je het volledige programma downloaden.

Spreker

Keynote presentatie van fotograaf Anton Kusters die zijn wereldberoemd Blue Skies project zal voorstellen, zijn drijfveren en zijn creatieproces. Anton Kusters zocht en vond de exacte locatie van 1078 voormalige concentratiekampen. Op elke plek richtte hij zijn camera naar de hemel en wachtte op blauwe lucht. Dat leverde 1078 foto's op. De parallelle workshops zullen gegeven worden door filosofen en kunstenaars van verschillende disciplines (woord, beeld, performance).

Georganiseerd door
In samenwerking met

BE (p) Art (Creative Europe project, supported by the European Commission)

Partners
EU

Programma Global Teachers Empowering Pupils through Art.pdf

De meeste sessies zijn in het Nederlands maar er zijn ook enkele sessies in het Engels zodat buitenlandse deelnemers ook kunnen deelnemen.  

Bij inschrijving dien je te kiezen tussen 5 parallelle workshops in de voor- en namiddag.

Locatie en datum
Campus Diepenbeek
Prijs
€ 25
Contact praktisch
Analytisch nummer
6 10 20 09 822
Interne referentie
STUD-AOT-LIM-2022-007