Circle
Circulaire economie is een belangrijk deel van duurzaam ondernemen.
De Vlaamse Regering wil van Vlaanderen een circulaire koploper maken in Europa en elke onderneming of organisatie die circulair onderneemt, is beter gewapend tegen toekomstige uitdagingen. Circulariteit is relevant voor alle bedrijven en in alle sectoren.
In dit PWO focussen wij ons op het economische microniveau van de circulaire transitie: de ondernemingen. Daar is een belangrijke rol weggelegd voor de medewerkers aangezien elke organisatie wordt gebouwd, of veranderd, door de mensen die er werken. Wanneer zij niet over de nodige circulaire kennis beschikken, en blijven werken vanuit een lineair mindset en dito competenties, zal het de onderneming niet lukken om over te stappen van een lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het is dan ook zaak om
‘circulair vaardige medewerkers’ te vormen, die samen bouwen aan een circulaire bedrijfscultuur. Vanuit transitieonderzoek kennen we reeds een aantal bouwstenen om mensen doorheen een transitie te begeleiden: er is behoefte aan kwalitatieve kennis op maat, de lineaire mindset moet aangevuld worden met circulair denken, en bepaalde competenties zoals omgaan met complexiteit en chaos, multidisciplinair
(samen)werken en bewustzijn van de ganse keten. Vanuit de veranderkunde weten we dat om tot actieve betrokkenheid van werknemers te komen het bovendien belangrijk is om de medewerkers te betrekken en bij hen enthousiasme voor en vertrouwen in de transitie op te wekken.
In dit PWO gaan we vanuit reeds bestaande kennis inzake transities, veranderingsmanagement en circulair ondernemen een aanpak ontwerpen die het sociaal kapitaal van onderneming circulair bekwaam maakt, en hen hiermee actief aan de slag laat gaan. Deze aanpak zal actief getest worden in de praktijk door een aantal case studies, waarbij niet alleen het effect zal gemeten worden, maar waarbij ook zal geanalyseerd worden waarom datgene wat werkt werkt, en waarom andere zaken niet werken.Dit laatste zal ons informatie opleveren die niet in literatuur en modellen te vinden is.
Met dit onderzoek willen we de duurzame circulaire cultuur in Vlaamse KMO’s versterken door medewerkers te versterken in hun kennis rond duurzaamheid en kracht geven om duurzame oplossingen van onderuit (bottom-up) mee te ontwerpen en implementeren. We willen de werknemers een stem geven in de duurzame transitie. Circulair ondernemen is hierin geen doel op zich maar een middel om duurzaam bedrijf te zijn/worden. Het beperkt zich niet tot kleine veranderingen zoals recyclage maar focust op de kern van de onderneming: de circulariteit van producten en diensten over hun ganse levenscyclus, en het ganse productieproces: productdesign, grondstoffen, end of life, business-en verdienmodel en samenwerking met partners (concullega’s, leveranciers, retailers, ontwerpers, gebruikers).
- BelOrta (BE)
- CO2 Logic (BE)
- Decathlon (BE)
- Profex (BE)
- Provincie Vlaams Brabant (BE)
- Vlaamse Overheid - Agentschap Innoveren & Ondernemen (BE)
- qStudio Dee (BE)