Lichter leven na bariatrie? Een onderzoek naar positieve gezondheid na een bariatrische ingreep
Elk jaar ondergaan meer dan 10.000 Belgen een operatie om gewicht te verliezen (bariatrische ingreep). Omdat deze operaties het leven van patiënten ingrijpend veranderen, is goede begeleiding en opvolging cruciaal. Deze opvolging is vaak medisch gericht, terwijl patiënten net nood hebben aan een bredere benadering van gezondheid. Niet alleen in het werkveld, maar ook in wetenschappelijk onderzoek ontbreekt nog vaak een holistische benadering. Bovendien wordt vaak enkel naar de korte termijn gekeken. De definitie van Positieve Gezondheid biedt daarbij een breder perspectief door ook veerkracht en zelfregie te betrekken, en omvat zes dimensies (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren). Het helpt om te begrijpen hoe je je als patiënt voelt op verschillende vlakken en te bedenken waar je wilt groeien. Positieve Gezondheid wordt steeds populairder, maar het gebruik ervan in onderzoek en in de praktijk is nog beperkt.
Tijdens dit project brengen we de Positieve Gezondheid van personen die minstens twee jaar geleden een bariatrische ingreep ondergingen in kaart: Wat vinden ze belangrijk? Welke uitdagingen komen ze tegen na de ingreep? Dit doen we via een vernieuwende onderzoeksmethodologie. We starten met een literatuurstudie. Vervolgens verzamelen we inzichten via de ‘arts-based’ methode Photovoice, waarbij deelnemers aan de hand van foto’s hun ervaringen met beeld en woord beschrijven en erover in dialoog gaan, en nemen we diepte-interviews af. Hierbij maken we gebruik van de Positieve Gezondheidsgesprektool als onderzoeksmethode, wat nog nooit eerder werd gedaan. De bevindingen die voortkomen uit de Photovoice en interviews, toetsen we vervolgens op grote schaal af via een vragenlijst. Na het verzamelen van informatie over hoe deze patiënten hun Positieve Gezondheid ervaren, maken we samen met deelnemende patiënten (en andere relevante betrokkenen) een eerste versie van een oplossing (interventie) die past bij hun veranderwensen/noden (co-creatie). Tot slot worden tijdens dit proces aanbevelingen opgesteld om met Positieve Gezondheid als onderzoeksmethode aan de slag te gaan.
Dit project resulteert in een betere gepercipieerde Positieve Gezondheid van bariatrische patiënten, een betere zorg en opvolging en creëert meer draagvlak voor het concept Positieve Gezondheid. We delen de ervaringen met patiënten die een bariatrische ingreep ondergingen/zullen ondergaan, zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers, en het brede publiek, en integreren de resultaten in gezondheidsopleidingen en navormingen. Samen met partners bepalen we hoe we de projectresultaten en interventie kunnen uitrollen en implementeren.