Lokale en duurzame handel boosten met slimme data
De manier waarop consumenten shoppen, is in de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. E-commerce (o.a. Chinese) lokt consumenten weg uit de steden met een combinatie van gemak en lage prijzen. De online trend en de honger naar goedkope producten die onmiddellijk geleverd worden, is door corona nog in een stroomversnelling geraakt. De versnelling van consumeren en afdanken heeft zowel ecologische als maatschappelijke gevolgen. Op ecologisch vlak worden grondstoffen in sneltempo opgebruikt, worden ecosystemen verstoord en blijven we achter met een immer groeiende afvalberg van niet-recycleerbare producten. Kleding is één van de producten die steeds meer online tegen dumpingprijzen wordt gekocht, waardoor de CO2-uitstoot van de kledingindustrie intussen groter is dan de uitstoot van de internationale lucht- en scheepvaart gecombineerd. Op maatschappelijk vlak hebben de hang naar goedkopere goederen en het online shoppen een onmiskenbare impact op de marges van lokale handelaren. Het businessmodel van de lokale winkels staat onder druk en stadsbesturen zien winkels verdwijnen die sinds jaar en dag deel uitmaken van het hart van de stad.
Vandaag hebben de kernactoren nauwelijks zicht op hun rol en bijdrage aan het probleem:
- Consumenten: Welke impact heeft mijn consumptiegedrag op de wereld? Hoe kan ik zelf het verschil maken? Waarop kan ik letten bij mijn aankopen om mijn milieuvoetafdruk te verkleinen? Waarom is het belangrijk om lokaal te blijven winkelen en welke handelaren zijn deel van het lokale weefsel en welke niet?
- Lokale handel: Welke handvatten heb ik om nieuwe klanten te overtuigen van mijn verhaal en de meerwaarde van lokaal winkelen? Hoe kan ik mijn businessmodel verduurzamen en hierover communiceren (in lijn met de nieuwe Europese richtlijn rond Green Claims)?
- Steden: Hoe kunnen we burgers er blijvend aan herinneren om lokaal en duurzaam te winkelen? Hoe trekken we consumenten van naburige dorpen en steden aan? In welke mate draagt de lokale handel in mijn stad bij aan het bestrijden van klimaatverandering en de groeiende afvalberg?
- Stad Leuven (BE)