SwarmIoT

Hoewel Internet of Things (IoT) een bekend begrip is (https://doi.org/10.1016/j.aei.2020.101043), zijn de mogelijkheden hiervan zeker nog niet volledig onderzocht of verkend, waardoor de performantie van IoT-oplossingen, ongeacht het toepassingsgebied, vaak ondermaats is. In dit project willen we innovatieve technologieën, zoals sensoren, actuatoren, edge computing, low-cost-connectiviteit, swarm-technologie, etc., samenbrengen en een gedecentraliseerd platform ontwikkelen dat:
• performant is,
• schaalbaar is,
• gemakkelijk configureerbaar is,
• mogelijke GDPR-problemen vermijdt by design.
Reeds heel wat onderzoek is gebeurd op individuele componenten (data analyse: https://doi.org/10.1016/j.dcan.2017.10.002, edge-computing: https://doi.org/10.1016/j.dcan.2017.07.001, …), doch wij willen ze samenbrengen met oa swarm technologie, waardoor ook de nood aan een centrale computer vermeden kan worden. Meer bepaald willen we fysieke componenten draadloos met elkaar verbinden en op die manier ook informatie opvangen en versturen over een geheel eigen gedecentraliseerd netwerk. Voor deze connectiviteit willen we beroep doen op low power-technologie die een mesh topologie ondersteunt, wat superieur is t.o.v. een traditioneel WiFi-netwerk, omdat het weinig tot geen configuratie vereist, het zeer energiezuinig is en er een aanzienlijk oppervlaktebereik mee kan behaald kan worden. Hierdoor is het geheel zeer schaalbaar en ook fouttolerant; alle beslissingen worden gedecentraliseerd genomen en uitval van 1 component nauwelijks tot geen invloed heeft op de andere componenten.

Concreet willen we met dit project de basis leggen voor een platform dat multi- en omni-inzetbaar is, om omgevingen “smart” te maken, door de interactie van de verschillende soorten componenten (i.e. camera’s en sensoren) te onderzoeken en de modus operandi te definiëren. Hierdoor kan, bijvoorbeeld, een stad of gemeente het verkeer beter in kaart brengen, wat bijdraagt aan de creatie van een “smart city”. Het uittesten van een dergelijk platform kunnen we alvast bereiken in samenwerking met de Stad Leuven, die in de nabije toekomst het aantal fietsstraten in Leuven drastisch wil verhogen en hiervoor een goede monitoring nodig heeft. Het stadsbestuur heeft reeds toegezegd om hiertoe hun infrastructuur voor ons open te stellen.
 

Code
PWO SwarmIoT 21
Start date
End date
Financing
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Centre of Expertise
Partners
  • Stad Leuven (BE)
  • UZ Leuven (BE)