Tijd voor Actie. Nieuwe Economische Modellen als hefboom voor een duurzame economie en de integratie van Sustainable Development Goals in business.Een analyse naar de succesfactoren inzake juridische vorm en fiscaliteit.


Probleemstelling
Een duurzame, gezonde, economie heeft nood aan Duurzame Economische (Business) Modellen. Denk aan de deeleconomie, de circulaire economie, de impact van creative commons, en dergelijke meer. Er wordt al heel wat over gepraat, en ondertussen ook reeds mee geëxperimenteerd. Om werkelijk impact te hebben op het economisch landschap moeten deze ondernemingen niet alleen talrijker worden in aantal, maar ook kunnen opschalen. Hiertoe heeft de sector een wettelijk-economisch kader nodig dat aangepast is aan hun principes van ondernemen. Eén gemeenschappelijk wettelijk kader waar allen mee te maken hebben, en wat tevens één van de eerste zaken is waar een startende ondernemer mee geconfronteerd wordt, is de juridische vorm. Uit getuigenissen van ondernemers, en hun adviseurs, horen we dat er hier vaak al verwarring ontstaat. De juridische vorm is verwant met de fiscaliteit, een volgende bekommernis voor ondernemers, en een beleidsinstrument dat nog meer kan ingezet worden om een duurzame economie te stimuleren en ondersteunen.
We kiezen heel expliciet voor een concreet thema, en een essentiële component in de opbouw van een gepast wettelijk-economisch kader voor Nieuwe Economische Business Modellen, namelijk de juridische vorm en bijhorende fiscaliteit. Omdat we aansluiting vinden bij de zienswijze van verscheidene onderzoekers die stellen dat “the barrier to sustainability is no longer lack of knowledge, it’s the failure to act on that knowledge” (Chapman K., Complexity and Creative Capacity, p. 4), wil dit project meedragen aan het omzetten van theorieën en ideeën in werkbare componenten.
Doelstelling
De NEM-beweging ondersteunen en versnellen door onderzoek te doen naar een gepaste wettelijke vorm en bijhorende fiscaliteit, en de resultaten te vertalen naar beleidsvoorstellen en een keuzekompas voor ondernemers die gebruik willen maken van de NEM.
Doelgroep
NEM- ondernemers, waarbij we Nieuwe Economische Modellen (NEM) definiëren als businessmodellen die gaan voor meervoudige waardecreatie (Jonker, 2015, pp. 23-24) en naast financiële winst ook sociale integratie en verantwoordelijkheid voor de ecologie opnemen.
Dienstverleners en belangenbehartigers NEM, met nood aan duidelijkheid en onderbouwde kennis.
Activiteiten
We onderzoeken welke vennootschaps-/verenigingsvormen de nieuwe economische initiatieven kiezen en waarom, en definiëren de kritische succesfactoren voor een goede juridische vorm voor NEM definiëren. In de juridische vorm liggen namelijk een aantal expliciete maar ook impliciete spelregels vervat, die mee het succes van de organisatie zullen bepalen. De kernvragen die we beantwoord willen zien zijn: (i) Aan welke kritische succesfactoren voldoet een geschikte juridische vorm voor een NEM-
onderneming?
(ii) Aan welke kritische succesfactoren moet de bijhorende fiscaliteit voldoen?
Vervolgens leggen we deze kritische succesfactoren naast de nieuwe wetgeving en analyseren we in welke mate NEM hierin passen. Dit wordt vertaald naar beleidsaanbevelingen voor een NEM- vriendelijk juridisch en fiscaal klimaat; en er wordt een keuzekompas ontwikkeld dat NEM-ondernemers de best passende vorm helpt kiezen.
Deliverables
Beleidsaanbevelingen NEM-vriendelijk juridische en fiscaal klimaat.
 Keuzekompas voor de oriëntering van nieuwe NEM-ondernemers naar de best passende juridische vorm, inclusief fiches per vennootschapsvorm met focus op hun inzetbaarheid voor nieuwe economische modellen, met mogelijkheden, beperkingen en aanbevelingen.
Impact
Boost aan NEM d.m.v. meer duidelijkheid over gepaste juridische vorm en bijhorende fiscaliteit
Duurzaam ondernemen en SDG’s blijven geen theoretische begrippen maar worden opgenomen in nieuwe/aangepaste businessmodellen.Toekomstige professionals krijgen (via onderwijs) een eigentijds beeld mee van alle business- en economische modellen en hun plaats in de economie en maatschappij. Via de samenwerking met StartMinds worden student-ondernemers hierin begeleid. Dit zal in zachtere sectoren de drempel naar het (student-)ondernemerschap verlagen.

Code
PWO NEM & Co 19
Start date
End date
Financing
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Centre of Expertise
Partners
  • CERA (BE)
  • Coopkracht (BE)
  • Curia (BE)
  • KU Leuven - Group social policy & social work (BE)
  • KU Leuven - Kenniscentrum voor Coöperatief ondernemen (BE)
  • SST (BE)
  • Sociale innovatieFabriek (BE)
  • Vlaanderen (BE)
  • Vlaanderen Circulair (BE)
  • WSE Vlaanderen (BE)