Valorisatie van appel-en peerafval tot fruitleer

In onze huidige samenleving heerst een duidelijke maatschappelijke vraag naar het vermijden en/of reduceren van verliezen in de voedselproductie. Eén van de sectoren waarbij de grootste verliezen optreden is de fruitsector, waar ongeveer 40-50% verloren gaat doorheen de voedselketen.1

Een mogelijke upcycling route voor dit fruitafval is het omvormen tot een duurzaam, leerachtig materiaal. Dit fruitleer is een ecologisch en humaan alternatief voor dierlijk leer, waarbij elk jaar meer dan een miljard dieren worden geslacht. Het verwerkingsproces dat deze huiden ondergaan produceert wereldwijd ongeveer 650 miljoen kilo CO2 en verbruikt grote hoeveelheden water en toxische chemicaliën.2

De focus van voorliggend project is drieledig:
(i) de ontwikkeling van een fruitleer met aanpasbare fysische eigenschappen;
(ii) de aftoetsing van mogelijke toepassingen met relevante stakeholders (bijv. accessoires, verpakkingsmateriaal, afdekmateriaal, etc.);
(iii) een milieu-economische studie van het product in vergelijking met traditionele lederwaren.

De doelgroepen van dit project zijn fruittelers, veilingen, verwerkingsbedrijven en grootwarenhuizen die hun appel- en peerafval duurzaam willen inzetten, alsook lederwarenproducenten en eindgebruikers van leer (ontwerpers, designers). Op deze manier wordt de volledige waardeketen betrokken tijdens het onderzoek en kunnen zij waar nodig nuttige informatie aanleveren.

Het project draagt niet enkel bij aan de circulaire economie, maar ook aan de bio-economie door het herwaarderen van appel- en peerafval dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie naar een nieuwe, economisch interessante toepassing met respect voor het milieu. Naast het gebruik van het fruitleer binnen mode- en textielsector, bestaan nog andere potentiële toepassingen zoals het gebruik als verpakkingsmateriaal of bio-afbreekbare wortel/onkruiddoek. Deze toepassingen vergroten de economische en maatschappelijk relevantie van het finaal product. Op langere termijn kan het appel- en peerafval aangevuld worden met ander fruitafval (bijv. afkomstig van markten, fruitveiling, etc.) wat op zijn beurt kan resulteren in nieuwe types fruitleer met specifieke eigenschappen.

 

Code
PWO Appeal 19
Start date
End date
Financing
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Centre of Expertise
Partners
  • BE Vegan (BE)
  • BelOrta (BE)
  • Belcool bvba (BE)
  • Fruitlayer (BE)
  • GAIA (BE)
  • Ilvo (BE)
  • It's a Roel (BE)
  • KU Leuven - Cel Kunststoffen (BE)
  • Kunstacademie (BE)
  • MIA H (BE)
  • PIPO Appelsappen Truilingen Bvba (BE)
  • Proefcentrum Fruitteelt (BE)
  • Universiteit Hasselt - Verpakkingscentrum (BE)