Wicked Incubator Social Entrepreneurship

Probleemstelling
Het succes van een onderneming is erg afhankelijk van de mate waarin ze zich op haar omgeving weet af te stemmen (Porter, 1980). We weten allen dat de wereld steeds complexer wordt. Duurzaam ondernemen, het integreren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in ondernemingen en organisaties en de nieuwe economische bewegingen zoals deeleconomie, circulaire economie en commons winnen aan belang en staan hoog op de politieke agenda, maar het zijn complexe uitdagingen. Waar de modale ondernemer of onderneming zich doorgaans niet van bewust is, is dat complexe uitdagingen en een complexe context een specifieke blik en andere aanpak vragen dan we in de economische handboeken terugvinden. We merken dat beleid en ondernemerschap blijven hangen in het klassieke lineaire problem-solving waardoor de complexe (wicked) problemen niet herkend worden, laat staan aangepakt worden. Complexe uitdagingen vereisen immers een non-lineaire aanpak en vragen om een stap achterwaarts te zetten en onze manier van denken in vraag te stellen.
Velen argumenteren dat de barrière naar de implementatie ervan niet langer een kwestie van gebrek aan kennis is, maar een gevolg van het onvermogen om te handelen op basis van die kennis (Chapman, 2016). Hieruit volgt dat individuen en instituties die complexe uitdagingen willen aangaan, nood hebben aan (i) leren beseffen dat de wereld complex is, (ii) complexiteit leren herkennen en (iii) leren omgaan met complexiteit.
Doelstelling
Het ondernemen in Vlaanderen versterken door het wicked proof te maken: ondernemers (in de brede zin van het woord) helpen inzien dat hun succes (en ondernemersplezier) afhangt van de mate waarin ze gepast kunnen omgaan met hun complexe omgeving en hen ondersteunen om het ‘omgaan met complexiteit’ te integreren in alle aspecten van hun ondernemerschap, studenten als toekomstige ondernemers en toekomstige medewerkers tot wicked entrepreneurs te vormen (i.e. hen te vormen om ondernemend te zijn in complexe contexten).
Doelgroep
(Sociale) Ondernemers: in alle sectoren opereren organisaties en ondernemingen in complexe contexten en worden ze uitgedaagd om hiermee om te gaan, studenten als de toekomstige medewerkers van deze organisaties, student-ondernemers als de ondernemers van de toekomst, steden/Smart Cities: tegen 2050 zou 2/3 van de wereldbevolking in steden leven, wat de steden uitdaagt tot ondernemerschap. Bovendien worden steden beschouwd als het meest impactvolle overheidsniveau van de toekomst.
Gewenste impact
De individuen in de doelgroepen kunnen effectief omgaan met complexiteit en complexe omgevingen. Dit betekent dat ze (i) complexe uitdagingen herkennen, (ii) er met de gepaste mindset naar kunnen kijken, (iii) weten welke methodieken kunnen worden toegepast en (iv) over de nodige competenties beschikken om met deze methodieken te werken. De organisaties en instellingen in de doelgroepen (bedrijven, lokale overheden, vzw’s…) weten een gepast kader te creëren waarbinnen de actoren op een gepaste wijze met complexe uitdagingen aan de slag kunnen.
Activiteiten
Complex ondernemen (ondernemen in complexe contexten) en complex ondernemerschap duidelijk definiëren en overdraagbaar maken. Dit laatste gebeurt door de karakteristieken en eigenschappen te bepalen, te onderzoeken hoe deze aangeleerd worden, en leerpaden en methodieken te ontwerpen/aanpassen. Het ontwikkelen van een model en spel ter ondersteuning en stimulering van ondernemingen en ondernemers in wicked proofness.
Output/deliverables
- Deliverable 1: Virtueel kennis- en ervaringscentrum (Incubator) Wicked Ondernemen
- Deliverable 2: “Wicked scorecard” met scan om (i) de wicked proofness van de organisatie te bepalen, en (ii) als leidraad naar sterker inzetten op complex ondernemen
- Deliverable 3: Wicked Proof Ondernemen – Het Spel

Code
PWO Wise 19
Start date
End date
Financing
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Centre of Expertise
Partners
  • Bond Beter Leefmilieu (BE)
  • Hogeschool van Amsterdam (NL)
  • KAIROS (BE)
  • Leuvens Ecosysteem Ondernemen (BE)
  • Smart City Leuven (BE)
  • Smartcities Vlaande (BE)
  • Stebo (BE)
  • Tweeperenboom (BE)
  • UNIZO (BE)
  • Vlajo (BE)
  • vzw IN-Z (BE)