Jongeren worden continu verleid door een overvloed aan prikkels die hun eetgedrag beïnvloeden. Reclame, sociale media, groepsdruk en de gemakkelijke toegang tot (ongezonde) voeding maken het een uitdaging om gezonde keuzes te maken. Tijdens deze inspiratiedag gaan we in gesprek over hoe jongeren hiermee omgaan en welke strategieën hen kunnen ondersteunen. We besteden extra aandacht aan maatschappelijk kwetsbare jongeren en de specifieke uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.

 

Deze inspiratiedag kadert binnen het preventieproject "In the Driver's (s)eat", dat door Kom op tegen Kanker gefinancierd werd.

Doelgroep

Jeugdwerkers, scholen, beleidsmakers, onderzoekers, jongeren en andere geïnteresseerden.

Doelstellingen
  1. Bewustwording vergroten

Deelnemers krijgen inzicht in de determinanten van voedselverleidingen bij jongeren, zoals reclame, sociale media en groepsdruk, met speciale aandacht voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

  1. Ervaringen en perspectieven delen

Door middel van foto’s en verhalen van jongeren krijgen deelnemers een beter beeld van de dagelijkse uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden op het gebied van voeding.

  1. Good practices delen

Inspirerende voorbeelden en succesvolle strategieën worden gedeeld om jongeren te ondersteunen bij het maken van gezondere keuzes.

  1. Samen oplossingsgericht denken en kennis verdiepen over de voedselomgeving

Deelnemers brainstormen en wisselen ideeën uit over concrete oplossingen om een gezondere voedselomgeving te creëren en/of jongeren te ondersteunen.

Programma

Wat mag je verwachten?

 

  • Inzicht krijgen in waarom het zo moeilijk is voor jongeren om met verleidingen om te gaan, o.a. aan de hand van foto’s en verhalen
  • Inspiratie opdoen en good practices delen
  • Samen brainstormen naar oplossingen
  • Verschillende sessies over voedselverleidingen, maatschappelijk kwetsbare jongeren en de voedselomgeving

 

Programma

 


12u

 


Ontvangst met lunch

 

13u-13u15


Introductie door onderzoeksteam UCLL (Marte Wuyts, Liese Stals en Laura Verbeyst) en Kom op Tegen Kanker (Veerle Maes, expert kankerpreventie)

 

 

13u15-14u15


Keynote sessies over voedselomgeving en eetgedrag bij jongeren

 

Hap & Stap naar een gezonde buurt

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor de ontwikkeling van kanker. De keuze voor een gezonde levensstijl is niet louter een individuele verantwoordelijkheid, of een kwestie van persoonlijke kennis en motivatie. Ook de context de omgeving waarin we leven heeft een grote impact op de keuzes die we maken.

Het Hap & Stap-project, een onderzoeksproject gerealiseerd met de steun van Kom op Tegen Kanker, wil de obesogene omgeving voorkomen of aanpakken. In eerste instantie door risicobuurten te identificeren op vlak van voedselomgeving, walkability en socio-demografisch profiel. Vier buurten fungeerden als pilootbuurt om een Vlaamse methodiek uit te werken waarbij voedselomgeving en walkability van de buurt in kaart en beeld wordt gebracht en interventies worden geformuleerd om te werken naar een gezonde voedel- en beweegomgeving in samenwerking met buurtbewoners en stakeholders. Deze methodiek kreeg verder vorm in een toolbox waar lokale besturen en stakeholders zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Spreker: Sara Claeys (stafmedewerker gezonde publieke ruimte, Vlaams Instituut Gezond Leven)

 

Eetgedrag bij jongeren in volle groei

Eetexpert, het kenniscentrum voor preventie en zorg van eet- en gewichtsproblemen, brengt de aandachtspunten voor het werken rond eetgedrag bij jongeren in volle groei. Hoe situeert eetgedrag zich binnen het groeiproces van jongeren? Welke boodschappen rond eten, versterken competent eetgedrag bij elke jongere, en welke houden risico’s in? Je krijgt do’s en dont’s mee voor je communicatie en acties.

Spreker: Eva Bervoets (wetenschappelijk medewerker bij Eetexpert)

 

 

14u15-14u30

 

 

Pauze

 

14u30-16u30

 


De stem van jongeren: voorstelling photovoice

 

Tijdens het Kom op tegen Kanker-project “In the driver’s (s)eat” hebben we ervaringen van jongeren met betrekking tot voedselverleidingen in kaart gebracht via de onderzoeksmethode Photovoice. Hierbij gaven we de jongeren een stem. Ze namen foto’s van wat voedselverleidingen voor hen betekenen, en vertelden hier verhalen bij. Deze foto’s en verhalen zullen gedeeld worden tijdens deze sessie, en vormen het startpunt van een dialoog over hoe (maatschappelijk kwetsbare) jongeren ondersteund/versterkt kunnen worden bij het omgaan met voedselverleidingen.
Deze sessie wordt begeleid door Katrien Mertens en Liesbeth Spanjers, onderzoekers bij UCLL

 


16u30


Afsluiting

 

 

Partners
Praktische info

Inschrijvingen:

  • Uiterlijke inschrijvingsdatum: 7/5/2025 12u. Wees er snel bij, plaatsen zijn beperkt tot 50 deelnemers!

 

Deelname is gratis, inclusief lunch.
Uiterlijke datum annulatie: 7/5/2025 12u

Datum en locatie (met begin- & einduur)
Campus Corso
Contact

Marte Wuyts

Marte
Wuyts
Contact praktisch

Marie-Rose Rouffa

Marie-Rose
Rouffa
Analytisch nummer
5107009293
Interne referentie
HI00178