Expertisecentrum Health Innovation werkt elke dag aan een gezondere toekomst voor iedereen. Ons doel is om een positieve impact te hebben op de praktijk door in te spelen op de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

  • Wij inspireren door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek te verbinden met onderwijs en dienstverlening.
  • Onze kracht ligt in het creëren van tastbare, relevante en bruikbare tools en methodieken die direct inzetbaar zijn in de zorg. Dat doen we niet alleen: we werken samen met een breed netwerk van partners, binnen en buiten de zorg.
  • Als kennisknooppunt delen we onze kennis, brengen we mensen samen, geven we advies en staan we voor open dialoog, wat leidt tot tastbare voordelen voor de regio en onze samenleving.
Een gezondere toekomst voor iedereen is ons doel. Door in te spelen op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag én samen te innoveren kunnen we een positieve impact hebben op de praktijk en het verschil maken.
Sandra Martin
Sandra Martin
Verantwoordelijke Expertisecentrum Health Innovation

Doelgroep en werkwijze

Onze doelgroep is breed: we richten ons op iedereen die zorg ontvangt, verleent of betrokken is bij zorg. Hoewel onze benadering breed en inclusief is, schenken we bijzondere aandacht aan personen met chronische aandoeningen, ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Wat ons uniek maakt, is onze aanpak waarbij we intensief samenwerken met verschillende stakeholders. We werken evidence-based en stemmen onze werkwijze af op de behoeften uit het werkveld. We analyseren praktijkuitdagingen en ontwikkelen innovatieve oplossingen. Ons werk is niet gedaan nadat we een oplossing vinden: we zorgen ook voor de effectieve implementatie en evaluatie ervan.

Focuslijnen

Ons werk bij expertisecentrum Health Innovation is georganiseerd in drie thematische lijnen: Gezondheidsbevordering, Doelbewust samenwerken en Empowerment en twee brede, ondersteunende lijnen: Evidence-based practice en Implementatie. Die structuren bepalen onze aanpak en activiteiten, en vormen de kern van ons streven naar betere gezondheid en zorg.

Gezondheidsbevordering

Doel: We willen een gezonde levensstijl bevorderen, met bijzondere aandacht voor voedselverleidingen en omgevingsfactoren. Onze aanpak is gericht op educatie, sensibilisering en de ontwikkeling van praktijkgerichte tools die daadwerkelijk een verschil maken.

Doelgroep: Onze focus ligt op ouderen, personen met chronische aandoeningen, mensen met psychische kwetsbaarheden en hun omgevingen, en zorgprofessionals.

Activiteiten:

  • Interventie- en implementatieonderzoek om effectieve gezondheidsinterventies te ontwikkelen en testen;
  • Educatie- en sensibiliseringsacties die mensen bewust maken van gezonde keuzes;
  • Ontwikkeling van methodieken en tools om gezondheid te bevorderen;
  • Health Innovation Living Lab of Zorgstraat en andere evenementen voor praktijkgerichte ondersteuning.

Doelbewust samenwerken

Doel: We willen fragmentatie in de zorg- en welzijnssector verminderen door bewustwording te creëren over de noodzaak van doelbewuste samenwerkingen. We helpen bij het opzetten van effectieve samenwerkingen binnen en tussen praktijken, organisaties, netwerken en zorgzame buurten. We richten ons op het doelbewust koppelen van samenwerkingsdoelen aan de juiste samenwerkingsvormen. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar de directe samenwerkingsrelaties, maar ook het volledige ecosysteem waarin die samenwerkingen plaatsvinden, in kaart brengen en optimaliseren. Zo zorgen we ervoor dat alle betrokken partijen optimaal kunnen samenwerken.

Doelgroep: Informele en professionele actoren uit de zorg- en welzijnssector die actief zijn in diverse praktijken, organisaties, netwerken en gemeenschappen.

Activiteiten:

  • Ecosysteem mapping;
  • Samenwerkingsanalyse;
  • Samenwerkingsontwikkeling door documentanalyse, interviews, participerende observatie, en focusgroepen;
  • Intervisietrajecten in praktijkgericht onderzoek en dienstverlening.

Empowerment

Doel: We streven ernaar zowel patiënten als zorgprofessionals te versterken door kennis te delen, vaardigheden te ontwikkelen en zorgprocessen te innoveren. Dat leidt tot een betere kwaliteit van leven voor patiënten en meer welzijn op de werkvloer voor zorgverleners.

Doelgroep: Patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals.

Activiteiten: We richten ons op het versterken van zelfmanagement en zowel psychologische als structurele empowerment. Empowerment is een essentieel onderdeel van herstelgericht werken in de geestelijke gezondheidszorg, omdat het mensen in staat stelt om hun eigen herstelproces vorm te geven en de controle over hun leven terug te nemen. We richten ons op verschillende herstelondersteunende methodieken zoals "Open Dialogue".

  • Implementatie-onderzoek;
  • Procesinnovatie;
  • Ontwikkeling van workshops;
  • Dienstverlening op maat.

Evidence-base practice

Doel: We versterken het werkveld door de nieuwste evidence te integreren in zowel de praktijk als het onderwijs. We ontwikkelen innovatieve leermethoden om EBP toegankelijk en direct toepasbaar te maken voor zorgprofessionals. We concentreren ons op de integratie van richtlijnen en evidence-based practice in de dagelijkse praktijk. Dat omvat de ontwikkeling van indicatoren en innovatieve leermethoden die helpen om EBP effectief te gebruiken en toe te passen in het onderwijs en de praktijk.

Doelgroep: Diëtisten, verpleegkundigen, mondhygiënisten en zorgberoepen in het algemeen.

Activiteiten:

  • Ontwikkeling van EBP-bronnen, waaronder richtlijnen;
  • Implementatie-onderzoek naar het gebruik van EBP-bronnen;
  • Opleidingen en innovatieve leermiddelen zoals EBP-escaperooms;
  • Onderzoek naar het gebruik en de behoeften rond EBP.

Implementatie

Doel: We focussen op het overbruggen van de kloof tussen onderzoek en praktijk door evidence-based kennis en onderzoeksresultaten effectief te implementeren. We creëren daarvoor tools en strategieën en ontwikkelen expertise om zowel interne als externe ondersteuning bij dat proces te bieden. 

Doelgroep: Onderzoekers en zorgprofessionals.

Activiteiten:

  • Bijscholingen en workshops over implementatie;

  • Ontwikkeling en evaluatie van implementatie-ondersteunende tools;

  • Advies en consultancy op het gebied van implementatie.

Neem contact op met ons

Sandra Martin
Verantwoordelijke expertiscentrum Health Innovation

Evi Lemmens
Aanspreekpunt ouderenzorg

Sam Pless
Aanspreekpunt Doelbewust samenwerken
Carolien Schalenbourg
Aanspreekpunt Geestelijke gezondheidszorg
Leia Vrancken
Aanspreekpunt Empowerment en Implementatie 
Erika Vanhauwaert
Aanspreekpunt Gezondheidsbevordering en EBP
Anabel Wanzeele
Aanspreekpunt Procesbegeleiding en Levenslang leren
 
Kernteamleden van het expertisecentrum Health Innovation

Werk met ons samen

Wil je samen met ons werken aan betere zorg en gezondheid? Laten we aan de slag gaan en samen impact maken en de zorg van morgen versterken.

Bekijk onze playlist over onze projecten, navormingen en dienstverleningen.