
Robots meet Arts
Programmeren in de klas hoe doe je dat?
Aan de slag met programmeren, robots en computationeel denken in de lagere school.
Ben je benieuwd hoe je je leerlingen op een speelse manier kunt laten kennismaken met programmeren en educatieve robots? Zin om nieuwe, laagdrempelige werkvormen te ontdekken – met én zonder computer? Dan is onze navorming rond computationeel denken echt iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je als leerkracht in het lager onderwijs hoe je op een leuke en haalbare manier aan de slag kunt met programmeren, logisch redeneren en het inzetten van educatieve robots. Je krijgt boordevol inspiratie en praktische tips om deze thema’s vlot te integreren in je klaspraktijk.
Leraars lager onderwijs
- Leerkrachten van de tweede en derde graad lager onderwijs.
- Leerkrachten zonder voorkennis van ICT of programmeren.
- Leerkrachten die nieuwsgierig zijn naar nieuwe werkvormen.
- Leerkrachten vertrouwd maken met computationeel denken, zonder de voorkennis van programmeren of ICT vereist is.
- Inzichten bieden in zowel unplugged als plugged werkvormen, zodat leerkrachten kunnen kiezen welke aanpak past bij hun klaspraktijk.
- Leren hoe je logisch en kritisch denken spelenderwijs stimuleert bij leerlingen van de tweede en derde graad lager onderwijs.
- Leerkrachten laten experimenteren met hands-on materiaal en eenvoudige pragrammatools die direct inzetbaar zijn in de klas.
- Een inspirerende uitwisseling mogelijk maken tussen collega's, met concrete voorbeelden en ideeën die motiveren tot lesverrijking.
9u-9u15: Kennismaking
9u-11u: Introductie computationeel denken
- Duik in het concept ‘computationeel denken’: wat houdt het precies in, en wat juist niet? Aan de hand van een concrete les die je zo in je eigen klas kunt gebruiken, ontdek je hoe je dit op een eenvoudige en boeiende manier kunt aanbrengen bij je leerlingen.
11u-11u15: Pauze
11u15-12u30 Voorbeeldlessen en leerlijn computationeel denken in de klas
- In dit onderdeel krijg je meer uitleg over de uitgewerkte lessen en lichten we het lessjabloon toe. We verkennen samen de verschillende types activiteiten: van unplugged oefeningen tot programmeren met blokken en het werken met een vloerrobot. Tot slot bekijken we hoe je de lesdoelen op een zinvolle manier kunt koppelen aan je activiteit.
12u30-13u30: Lunch pauze
13u30-15u30: Robotmarkt
- Tijdens de robotmarkt krijg je de kans om zelf aan de slag te gaan met verschillende educatieve robots en de activiteiten uit het vorige onderdeel uit te testen. Je kan dit zelfstandig doen of met begeleiding. Het is ook het ideale moment om ideeën en ervaringen uit te wisselen met collega-leerkrachten.
15u30-16u: Hoe pak ik het aan in mijn klas
- Neem de tijd om een activiteit te kiezen die je graag met je eigen klas zou willen uitproberen. Heeft je klas specifieke noden of zit je met vragen? Dan staan we klaar om je te ondersteunen en mee te denken."
Annemie Gysen
Amy Keuninckx
Deze navorming wordt je gratis aangeboden.
Je schrijft je in voor één van de twee data.