Veerkrachtversterkend werken met jongeren
Deze vorming leidt je op tot begeleider van een veerkrachtversterkend groepstraject om het welzijn van jongeren op een laagdrempelige manier te bevorderen.
Samen met Vlaamse jongeren ontwikkelden het expertisecentrum Resilient People van UC Leuven-Limburg een veerkrachtversterkend begeleid groepstraject om het welzijn van jongeren (12 tot 18 jaar) op een laagdrempelige manier te bevorderen. Dit traject is vertaald naar een train-the-trainer voor professionals.
Stap in de wereld van veerkracht en empower jongeren om te floreren, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen. Met onze opleiding tot veerkrachtbegeleider krijg je de tools en inzichten om jongeren te begeleiden bij het versterken van hun mentale weerbaarheid en het ontwikkelen van veerkrachtige coping-strategieën.
In deze inspirerende opleiding leer je niet alleen de wetenschap achter veerkracht, maar ook praktische technieken en interventies om individuen en groepen te ondersteunen bij het omgaan met stress, tegenslagen en veranderingen. Of je nu een ervaren begeleider bent of net begint in het veld van persoonlijke ontwikkeling, ons programma is ontworpen om jou te helpen groeien.
Word een kracht van positieve verandering in het leven van jongeren en meld je vandaag nog aan voor onze opleiding tot veerkrachtbegeleider.
Alle professionals (leerkrachten, orthopedagogen, coaches, …) die werken met jongeren van 12 tot 18 jaar
De vorming bestaat uit 2 opleidingsdagen en 1 terugkomdag. Elke opledingsdag wordt systematisch opgebouwd. Doel is dat je als professional na deze vorming aan de slag kan met wetenschappelijke onderbouwde methodieken om jongeren op een innovatieve manier te ondersteunen in het veerkrachtig omgaan met gevoelens van stress. Verschillende thema’s en methodes komen aan bod zoals het Veerkracht-diagram van Grotberg, relaxatietechnieken, digital storytelling en verbale en non-verbale methodes. Het project onderscheidt zich van huidig veerkrachtversterkend werken door binnen het traject een combinatie van onderbouwde methodieken te hanteren en in te spelen op actuele noden van jongeren gebaseerd op voorgaand onderzoek.
Johnny Weustenraedt
Johnny is Bachelor Orthopedagogie en trainer bij SPRONG van het expertisecentrum Resilient People. Hij heeft verpleegkunde, Relatie & Communicatie Wetenschappen en Psychotherapie gestudeerd.
Hij is medewerker van de UCLL onderzoekscel Resilient People en werkte mee aan het onderzoeksproject ‘Ouderenmis(be)handeling: Horen, zien , maar niet zwijgen’ in 2023. Meer over het onderzoek via www.ucll.be/ouderenmisbehandeling
Johnny heeft ook expertise opgebouwd in groepsdynamica, forumtheater, veerkracht in groepen en conflicthantering. Hij is tevens betrokken in project KATVIS
Marthe Vermeulen
Marthe Vermeulen is onderzoeker aan het expertisecentrum Resilient People UCLL Research & Expertise. Marthe heeft ervaring binnen verschillende projecten rond agressie en conflicten, pesten en veerkracht. Ze is betrokken vanaf de start van de ontwikkeling van Hostilia. Hier droeg ze vanuit het oogpunt van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoeker en vanuit klinische ervaring als zorgverlener bij.
€ 250
inclusief een uitgewerkte lesmap en broodjesmaaltijd tijdens de 2 opleidingsdagen.