Het STACKS-team van Hogeschool UCLL werkt rond een project dat aardappeloverschotten verwerkt tot bio-ecologisch bouwmateriaal. Zo zijn ze intussen een tweetal jaar aan het experimenteren met verschillende basismaterialen: van aardappelsnippers tot puur aardappelzetmeel. Dit jaar kreeg het project een nieuwe upgrade: ontwerper Nathan Vrebos van LUCA School of Arts ging aan de slag met het materiaal.

Aangezien de aardappel momenteel nog één van de meest verspilde gewassen is, luidt de basisinsteek van het project dat we deze verliezen gebruiken zodat we de afvalberg kunnen verkleinen. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Intussen is het basismateriaal volwassen  en kan het op een duurzame manier ingezet worden voor het vervaardigen van concrete producten. Onderzoekers Geert Dehaen en Paulien Roosen werken voor expertisecentrum Sustainable Resources van UCLL. Geert: "We zijn nu sinds twee jaar aan het experimenteren met verschillende reststromen van aardappelen. We hadden het gevoel dat het procedé klaar was voor de volgende stap en zijn op zoek gegaan naar de juiste partij voor verdere ontwikkeling. Via project Wanderful.Stream, waarin waardevolle reststromen een tweede leven krijgen, kwamen we in contact met ontwerper Nathan."

Ontwerper Nathan Vrebos heeft net zijn laatste jaar Product Design aan Luca School of Arts afgerond. Voor zijn masterproef werkte hij samen met Paulien en Geert. Nathan: "Dankzij de onderzoekers van UCLL had ik een goede basis om mee aan de slag te gaan. Bovendien stonden ze steeds klaar om mijn vragen te beantwoorden en me te ondersteunen waar nodig. Het was een fijne wisselwerking tussen twee partijen met verschillende expertise. Na de nodige materiaalexperimenten leerde ik het materiaal steeds beter kennen."

Vanuit die kennis ontwikkelde Nathan drie alternatieve productiemethodes. Daarnaast heeft hij zich ook verdiept in de context en problematiek rond de grondstoffen. Om al deze informatie samen te brengen heeft hij een kruk, een paneel met houtafdruk, een laag tafeltje en een schaal ontworpen.

Zo'n project doe je uiteraard niet zomaar. De UCLL-onderzoekers van expertisecentrum Sustainable Resources benadrukken dat het de bedoeling is dat dit proces een vervolg krijgt. Er is immers heel wat zetmeel-houdend afval in de landbouw en verwerkende industrie. Belangrijk daarbij is dat de nevenstromen op de juiste manier behandeld worden en, op termijn, ook hergebruikt. Dan spreek je pas echt van een circulaire keten.