Op 22 september 2022 werden de hulpverleners van 1712, de hulplijn voor geweld, misbruik en kindermishandeling, in de bloemetjes gezet. Dat gebeurde tijdens een event met inspiratiesessies, een panelgesprek en workshops. Vanuit UCLL werken we in projecten samen met de hulplijn, die belangrijk werk realiseert in de preventie en aanpak van geweld in gezinnen. 

“Het is zeer knap wat deze hulplijn realiseert. Geweld in het gezin kruipt onder je kleren en is een enorme kostenpost voor onze maatschappij. Naast de persoonlijke én emotionele kost voor het eigen welzijn, merken we dat het ziekteverzuim omwille van een toxische thuissituatie heel hoog ligt. Daarom is de hulplijn 1712 zo belangrijk om geweld te doorbreken, gericht begeleiding te faciliteren en te sensibiliseren,” stelt Anne Groenen, verantwoordelijk voor UCLL’s expertisecentrum Resilient People. Ze nam deel aan het panelgesprek met Alexander Witpas en Karen Celis onder moderatie van coördinator Wim Van de Voorde.

Duidelijk werd dat 1712 de voorbije 10 jaar sterk is geprofessionaliseerd om optimale ondersteuning aan de Vlaamse gezinnen te bieden. De paradigmashift van het louter verantwoordelijk stellen van de betrokkenen voor het geweld naar de rol die de samenleving hierin moet opnemen door over bevoegdheden en structuren hulp op maat te bieden, is ingezet. Voor de komende tien jaar zet Groenen meer structurele samenwerking over domeinen én een uitbreiding van professionals op het verlanglijstje. Dat levert op termijn een gigantische economische en maatschappelijke winst op. “Hulpverlening, politie en justitie creëren samen een stevig vangnet. Je kan gerust stellen dat 1712 als hulplijn het equivalent zou moeten zijn van het nummer 112 wanneer het fout loopt in het gezin,” besluit ze. Maar daarvoor zijn meer middelen en mensen nodig, zodat het geweld sneller en effectiever kan worden gestopt en omgebogen naar veerkracht.

 

1712

Vanuit UCLL leiden we (toekomstige) professionals op om met onderbouwde technieken aan de slag te gaan in situaties van geweld, werken we in onderzoeksprojecten samen met de professionals die het elke dag waarmaken op het terrein. Heel de maatschappij is gestoeld op menselijke relaties, dus hoog tijd om dit als absolute prioriteit in beleidsdomeinen nog meer op de agenda te zetten. De rol voor 1712 is hierin van onmiskenbaar belang.