Binnen het expertisecentrum Resilient People van hogeschool UCLL ontwikkelden we een aanbod gericht op het ondersteunen van professionals die werken met gezinnen of jonge kinderen (0-3 jaar oud) in het zien van en omgaan met verontrusting over de thuissituatie.

Een woordje uitleg over het onderzoek

Verontrustende signalen ontstaan wanneer we ons zorgen maken over de mogelijke aantasting van de psychische of lichamelijke integriteit van iemand. We spreken over de ‘mogelijke’ aantasting omdat we bij verontrusting vaak niet precies weten wat er aan de hand is.

ECLIPS is een Europees onderzoeksproject dat de kinderopvang handvaten wil bieden in het opmerken van en omgaan met verontrusting over de thuissituatie. ECLIPS staat voor ‘Enhancing the Capacity to combat chiLd abuse through an Integral training and Protocol for Childcare professionalS’. Het onderzoek werd gecoördineerd door hogeschool UCLL en uitgevoerd in Vlaanderen, Hongarije, Noord-Italië en Letland.

Meer informatie over ons onderzoek vind je in deze PowerPoint.

Onze output

ECLIPS opleiding

Over al het onderstaande bieden we een opleiding aan voor professionals die beroepsmatig in contact komen met jonge kinderen (0-3 jaar oud) en gezinnen. De opleiding is op maat van jouw organisatie of vraag. Je vindt meer informatie hier.

Eclips Gidsen

ECLIPS gidsen

De ECLIPS gidsen bieden meer informatie en concrete handvaten over het opmerken van verontrustende signalen en het doorverwijzen (gids 1) en voor het omgaan met verontrustende signalen (gids 2). Hier vind je de gidsen:

Het bieden van trauma-sensitieve zorg in de kinderopvang - Klik hier

Zien en bespreekbaar maken van verontrusting in de kinderopvang-  Klik hier

Eclips Posters

ECLIPS Posters

Hier vind je de posters van ons onderzoek. De posters kan je ophangen als geheugensteuntje in het kinderdagverblijf. Wij raden aan om ze in A2-formaat af te drukken.

  • Hoe kalmeer je iemand? - Klik hier
  • Eerst hulp bij (zelf-)regulatie - Klik hier
  • Verontrusting over de thuissituatie opmerken bij kinderen van 0-3 jaar oud - Klik hier
  • Spreken met ouders - De 7 pijlers - Klik hier
  • Trauma-sensitieve zorg – Klik hier

ECLIPS Filmpjes

Om de informatie van ons onderzoek meer toegankelijk te maken, hebben we ook drie video’s gemaakt als proevertjes. Wij raden aan om de video’s met jouw team te bekijken (bijvoorbeeld één per maand) en ze samen te bespreken: wat vond je nuttig? Wat bleef je bij? Wat kan je gebruiken? Wat wil je graag verder uitwerken op jouw werkplek? Als onthaalouder kan je de video’s ook bespreken met jouw netwerk.

  • Trauma-sensitieve zorg in de kinderopvang – Klik hier
  • Communiceren met ouders over verontrusting – Klik hier
  • Voor mezelf zorgen als kinderbegeleider: wat kan ik zelf doen? – Klik hier

ECLIPS Artikels en publicaties

We hebben ook enkele artikels gepubliceerd over ons onderzoek. Hier vind je onze bijdrages:

  • “Verontrusting in de kinderopvang: ‘Waar komen die blauwe plekken vandaan?’” in Sociaal.net
  • “Hoe krijg je een kindertrauma klein?” In KIDDO
  • “Jonge kinderen verdienen meer ondersteuning bij omgaan met trauma” in Knack
Eclips Artikels

Daarnaast hebben we ook enkele wetenschappelijke artikels gepubliceerd (enkel in het Engels beschikbaar):

  • “A European comparison of screening and referral by childcare professionals of maltreatment in children aged 0–3: A wild goose chase or maybe not.” In Child Abuse Review (weldra beschikbaar).
  • “Trauma-informed care in childcare organisations to support children exposed to child maltreatment: joint conclusions of four European countries” in Child Abuse Review

ECLIPS Contactgegevens

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? We horen het graag.

  • Neem contact op met Serafine Dierickx, de projectleider van dit onderzoek.
  • Neem contact op met Anne Groenen, verantwoordelijke van het expertisecentrum Resilient People.

Financiering

Dit aanbod is gebaseerd op het Europese project ECLIPS, co-gefinancierd door het Rights Equality and Citizenship (REC) Programma van de Europese Unie onder Grant Agreement nummer 101005642.