Bijna 1 op de 5 kinderen in ons land heeft een risico op armoede of sociale uitsluiting. De kans dat een kind in een armoedesituatie terechtkomt, stijgt als het in een eenoudergezin woont. Expertisecentrum Inclusive Society biedt, in het kader van project MIRIAM, een vormings- en coachingstraject aan voor sociaal werkers in ons land. Met onze inzichten helpen de sociaal werkers vervolgens alleenstaande moeders in armoede, via een traject waarin groepswerking en intensief maatschappelijk werk gecombineerd worden.
UCLL Research & Expertise coacht sociaal werkers om alleenstaande moeders in armoede beter te ondersteunen
Kruimelpad
holistische aanpak
Expertisecentrum Inclusive Society werkt in opdracht van de Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie een vormings- en coachingstraject uit voor de sociale werkers van de lokale MIRIAM-projecten binnen de OCMW’s en CPAS van ons land. MIRIAM richt zich op alleenstaande moeders in armoede. Het project gaat uit van een holistische aanpak waarbij gefocust wordt op tien verschillende levensdomeinen. Alleenstaande moeders in armoede worden intensief individueel opgevolgd.
Daarnaast ligt er een groot accent op collectieve begeleiding van de vrouwen, die minstens eenmaal om de twee weken plaatsvindt. Deze collectieve begeleiding gebeurt in groepen van vijftien vrouwen onder begeleiding van een daarvoor aangestelde sociaal werker. Expertisecentrum Inclusive Society neemt de coaching, vorming en ondersteuning van die sociaal werkers op zich.
krachtige aanpak met wezenlijke impact
Saskia De Bruyn, coach en ondersteuner binnen MIRIAM, UCLL-docent sociaal werk en UCLL-onderzoeker blikt terug naar het eerste werkjaar: "Samen met de MIRIAM-werkers zijn we overtuigd van de kracht van deze aanpak en de impact ervan op het leven van de gezinnen. De vele mooie verhalen uit de praktijk getuigen hier ook van. Tegelijk beseffen we dat de trajecten vaak te kort duren om wezenlijke stappen vooruit te zetten. Sociaal werkers worden, net als hun cliënten, vaak geconfronteerd met structurele drempels, wachtlijsten en lacunes in ons beleid. Vaak voelen ook zij zich erg machteloos. Tot slot willen we in de toekomst nog vaker vanuit deze groep signalen geven aan het beleid rond de structurele drempels die het moeilijk maken uit armoede te geraken, de werkdruk binnen de OCMW’s of de noden van alleenstaande moeders en hun gezin."
Afgelopen week rondde expertisecentrum Inclusive Society samen met de sociaal werkers van MIRIAM uit het hele land het eerste werkjaar af. Uit waardering hoe de sociaal werkers zich dag in dag uit inzetten voor hun gezinnen, werd er een feestelijke en waarderende editie van gemaakt. In september 2023 start een nieuw traject.
Foto's: Bart Duriez
Meer weten over het project?
Over expertiscentrum Inclusive Society
Expertisecentrum Inclusive Society helpt sociaal kwetsbare groepen om hun plek te vinden in onze continu veranderende maatschappij. Onze onderzoekers zijn experten in inclusie, diversiteit en participatie in een superdiverse samenleving. We werken vanuit concrete noden en laten onze resultaten doorstromen naar burgers, scholen, organisaties en bedrijven met specifieke aandacht voor situaties van kwetsbaarheid en sociale uitsluiting. Dat doen we via dienstverlening en een actueel navormingsaanbod.