In november sluit het historisch stadhuis op de Grote Markt in Leuven voor vijf jaar, voor een grondige restauratie. De komende twee zaterdagen kun je er nog terecht voor een vrij bezoek. In de wandelzaal krijg je uitleg over de toekomstplannen en via een holografische projectie, in samenwerking met ons XPLab, krijg je meer inzicht in de verschillende bouwfases van het stadhuis van de 12e tot in de toekomst.
Holografische projectie laat reizen door de tijd: ontdek het Leuvens stadhuis van de 12e eeuw tot in de toekomst
Kruimelpad
Een holografische projectie is een techniek waarbij een driedimensionaal beeld (of hologram) wordt gecreëerd door het gebruik van lichtinterferentiepatronen. In tegenstelling tot traditionele 2D-beelden, zoals foto's of video, geeft een hologram de illusie van diepte en kan het vanuit verschillende hoeken worden bekeken, waardoor het lijkt alsof het object daadwerkelijk in de ruimte zweeft.
De stad Leuven heeft een plan opgesteld voor de renovatie van het stadhuis tot 2029. Om de Leuvenaars en bezoekers van Leuven op een unieke manier te informeren over die transformatie, benaderde de stad ons XPLab, researchgroep van de expertisecentra Digital Solutions en Smart Organisations. XPLab opereert binnen de velden XR, immersieve technologie, drone technologie, robotica en prototyping.
"We hebben ervoor gekozen om een visuele voorstelling van de veranderingen aan het stadhuis te geven via holografische projectie. Niet alleen de overgang van het huidige stadhuis naar het nieuwe stadhuis, maar er is ook de mogelijkheid om als het ware te tijdreizen. Via een touchscreen en schuifregelaar kunnen voorbijgangers terugkeren tot in de 12e eeuw. Bij elke veranderingsfase krijg je aanvullende informatie. De beelden zijn gemodelleerd, op basis van documenten uit de Leuvense archieven."
Bezoek het Leuvens monument de komende twee weken nog. Vrije ingang, elke zaterdag tussen 14u en 18u, tot en met 7 september.
Hoe het werkt
Holografie maakt gebruik van lasertechnologie om lichtgolven op een object te richten en de gereflecteerde lichtgolven vast te leggen. Het vastgelegde lichtinterferentiepatroon bevat zowel de amplitude (intensiteit) als de fase (positie) van de golven, wat cruciaal is voor het reconstrueren van het 3D-beeld. Wanneer dat interferentiepatroon opnieuw wordt belicht met een geschikte lichtbron, wordt het 3D-beeld van het object gereconstrueerd, zichtbaar als een hologram.
Toepassingen
- Entertainment en evenementen: Holografische projecties worden vaak gebruikt om spectaculaire visuele effecten te creëren. Bijvoorbeeld om overleden artiesten 'tot leven' te brengen of virtuele figuren op een podium te projecteren.
- Medische beeldvorming: Holografie kan in de geneeskunde worden gebruikt om complexe 3D-structuren, zoals organen of botten, te visualiseren.
- Onderwijs en kunst: Hologrammen worden gebruikt in musea en tentoonstellingen om bezoekers een meeslepende ervaring te bieden met historische artefacten of kunstwerken.
Ontwikkeld door XPLab
XPLab is een samenwerking tussen onze expertisecentra Digital Solutions en Smart Organisations. XPLab werkt laagdrempelig, zodat bedrijven, organisaties en social profit vlot kunnen kennismaken. Ze zijn welkom voor kennisdeling met onze experts en studenten én voor een digitale boost.