Ouderenmis(be)handeling bespreekbaar maken met ouderen
HOREN, ZIEN, MAAR NIET ZWIJGEN
Ouderenmis(be)handeling is een ernstig en zorgwekkend probleem dat vaker voorkomt dan we misschien denken. Het omvat alle vormen van mishandeling en verwaarlozing door mantelzorgers, hulpverleners of andere betrokkenen. Maar wanneer spreken we precies van ‘mishandeling’? Het is immers belangrijk te erkennen dat veel zorgverleners en mantelzorgers handelen met goede intenties, terwijl zij zelf vaak zwaar onder druk staan. Deze opleiding richt zich op het vergroten van bewustwording, het leren erkennen van signalen van mis(be)handeling te herkennen en het ontwikkelen van effectieve interventiestrategieën.
De opleiding richt zich op een brede doelgroep:
- Familieleden, mantelzorgers en andere betrokkenen: Om ouderenmis(be)handeling te herkennen, te voorkomen adequaat te reageren op vermoedens van mis(be)handeling.
- Zorg- en hulpverleners en andere professionals zoals leidinggevenden, zorgmanagers of directieleden van zorgorganisaties: Om het observatievermogen aan te scherpen en hoe dit complexe thema bespreekbaar kunnen maken binnen teams en organisaties.
- Inzicht krijgen in de omvang en ernst van ouderenmis(be)handeling.
- Herkennen en begrijpen van de verschillende vormen van mis(be)handeling.
- Inzicht krijgen in de signalen van ouderenmis(be)handeling.
- Bespreken van praktische voorbeelden en casestudies.
- Inzicht krijgen in effectieve methoden en strategieën om mis(be)handeling te voorkomen en aan te pakken.
Tijdens het eerste dagdeel staan we stil bij de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling, de signalen en het belang van preventieve en curatieve interventies. Dit doen we aan de hand van praktijkgerichte casuïstiek.
In de namiddag gaan we aan de praktisch slag met ‘De Praaticknick’, een methodiek om het thema van ouderenmis(be)handeling laagdrempelig bespreekbaar te maken.
Johnny Weustenraedt
Johnny is Bachelor Orthopedagogie en trainer bij SPRONG van het expertisecentrum Resilient People. Hij heeft verpleegkunde, Relatie & Communicatie Wetenschappen en Psychotherapie gestudeerd.
Hij is medewerker van de UCLL onderzoekscel Resilient People en werkte mee aan het onderzoeksproject ‘Ouderenmis(be)handeling: Horen, zien , maar niet zwijgen’ in 2023. Meer over het onderzoek via www.ucll.be/ouderenmisbehandeling
Johnny heeft ook expertise opgebouwd in groepsdynamica, forumtheater, veerkracht in groepen en conflicthantering. Hij is tevens betrokken in project KATVIS
Hele dag: 140 € (inclusief koffie, water en broodjeslunch)
Dagdeel: 75€ (inclusief koffie, water en broodjeslunch)
Je kan je apart inschrijven voor de ofwel enkel de voormiddag of enkel de namiddag.
Broodjeslunch zit mee in de dag(deel)prijs vervat.