Zij-instromers in jouw school: uitdagingen & kansen
In deze inspiratiesessie staat een bijzondere groep startende leerkrachten centraal: zij-instromers, ook wel second career teachers genoemd. Hun overstap naar onderwijs brengt unieke kansen met zich mee, maar ook specifieke uitdagingen voor scholen en begeleiders.
We delen inzichten uit praktijkgericht onderzoek en onze ervaring met verkorte opleidingen om je een compleet beeld te geven van deze doelgroep. Je ontdekt hoe je hen optimaal kunt ondersteunen, krijgt praktische handvatten voor begeleiding en wordt geïnspireerd om samen te bouwen aan hun werkgeluk en succes.
De namiddag biedt een unieke kans om samen te verkennen hoe zij-instromers duurzaam kunnen floreren en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het onderwijs.
Ben jij aanvangsbegeleider, directielid, mentorcoach of stagementor van zij-instromers in het secundair onderwijs? Dan mag je deze inspiratienamiddag niet missen!
Netwerklunch van 12u30 tot 13u30
Themanamiddag van 13u30 tot 15u30:
1. Verkennen
Krijg een ruimer inzicht in het profiel van zij-instromers en ontdek hoe je hen het beste kunt begeleiden dankzij het belevingsonderzoek bij zij-instromers door de praktijkonderzoeker.
2. Inspireren
Werkgeluk versus werkdruk: wat maakt het verschil voor zij-instromers?
3. Exploreren
We maken concreet hoe jij binnen jouw school/scholengroep zij-instromers kan ondersteunen in hun groei.
De samenWIJzer die werd ontwikkeld in het kader van een praktijkgericht onderzoek met zij-instromers geeft je de nodige handvaten om dit te doen.
Hadewig Timmerman
Tine Aers en Hadewig Timmerman zijn als lectoren in pedagogisch-didactische opleidingsonderdelen en stagebegeleiding verbonden aan de lerarenopleiding voor zij-instromers UCLL: Verkorte educatieve bachelor in het secundair onderwijs en het Educatief graduaat, waar ze voornamelijk aan de zij-instromers en LIO-studenten lesgeven. Daarnaast werken ze momenteel aan een praktijkonderzoek over ‘Van instroom naar impact: Wat LIO-Studenten ons leren over de overstap naar het onderwijs’ binnen het expertisecentrum Education & Development.
Tine Aers
Gratis, inschrijven wel verplicht.