Een applicatie die personen met diabetes type 1 helpt om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen vóór, tijdens en na het sporten. Het prototype werd op 14 november, Wereld Diabetes Dag, voorgesteld in aanwezigheid van Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw. Tijdens Dag van de Wetenschap op 27 november is iedereen welkom in Health House om kennis te maken met de app. 

Artificiële intelligentie (A.I.) speelt ook in de gezondheidszorg een steeds grotere rol. Door A.I. grote hoeveelheden data te laten analyseren, kunnen onderzoekers patronen ontdekken die ze anders niet zouden herkennen. Na verwerking en analyse, wordt het mogelijk om op basis van de data medisch advies op maat te geven.

Het projectteam dat bestaat uit medewerkers van Hogeschool UCLL, KU Leuven, UZ Leuven, Karel De Grote Hogeschool, vzw Hippo and Friends en Health House, ontwikkelde de slimme diabetesassistent. Deze applicatie zal personen met type 1 diabetes inzicht geven in hun bloedsuikerspiegel in relatie tot fysieke activiteit. De tool wordt gerealiseerd met de steun van het AMAI-fonds van de Vlaamse Overheid.

De slimme diabetesassistent past zich aan op basis van gegevens van de gebruiker en wordt dus slimmer naargelang de persoon meer gaat sporten. De sporter krijgt advies over hoe de voorbereiding op een sportactiviteit het best gebeurt voor een veilige en gezonde ervaring.

Diabatesassistent UCLL

Technologische innovatie in de zorg

UCLL Research & Expertise zet in op zorgtechnologie én multidisciplinaire samenwerking. Expertise uit de wereld van datavisualisatie, A.I. en digitalisering wordt gekoppeld aan theoretische en praktische kennis uit de zorg. Zo realiseren we oplossingen op maat van de sector. 
 
Van links naar rechts op de foto: 

  • Pieter Willems - Directeur UCLL Research & Expertise
  • Danny Volkaerts - Projectleider & onderzoeker expertisecentrum Digital Solutions
  • Erika Vanhauwaert - onderzoeker expertisecentrum Health Innovation
  • Sandra Martin - Verantwoordelijke expertisecentrum Health Innovation
  • Patrick De Mazière - Verantwoordelijke expertisecentrum Digital Solutions