Anja Garone

Anja Garone is docente op UCLL Campus Gasthuisberg én onderzoeker bij ons expertisecentrum Education & Development. In haar lessen in de opleiding Verpleegkunde zet ze vooral in op evidence based nursing en internationalisering, als onderzoeker gaat het over digitale leertechnologie.

Ze promoveerde recent aan de VUB met een knap doctoraat over professionalisering voor blended learning, waarbij ze wil achterhalen hoe makkelijk mensen digitale leertechnologie accepteren. Dat doet ze op basis van marketing analyse techniek. UCLL heeft enorm veel expertise in blended learning, waardoor Anja vanuit de literatuur kan aftoetsen met de realiteit.

Anja coordineert en geeft les in een “COIL” (collaborative online international learning). Daarbij vervagen de klassieke grenzen van het leren en komen studenten in contact met collega’s uit o.a. Finland, Canada, Rwanda en Frankrijk.

Blended of hybride leren? 

Hogescholen zijn daarin anders dan universiteiten: hier maakt écht uit wat praktisch werkt. Wat de terminologie betreft is hybride leren eigenlijk blended leren met extra flexibiliteit. Dit is vooral interessant wanneer de kennis die je wil delen bijvoorbeeld verpakt is als hoorcollege. Als je je als docent je inhoud over heel de wereld wil verspreiden, maak je die bijvoorbeeld best asynchroon beschikbaar. Voor een synchroon-aanpak kan je gebruik maken van live streaming-technologie.

In haar doctoraat stelt Anja zich onder andere deze vraag: Wat zijn de eerste stappen om mensen mee te krijgen zodat ze zich professionaliseren in digitaal leren? Als je iemand wil trainen om iets te doen, moet je het voor hen ook zinvol maken. Uit de onderzoekswereld weten we intussen wat werkt en wat niet werkt wanneer het over professionalisering gaat.

Technologie-aanvaarding

We moeten er dus in slagen om blended/hybride leren aantrekkelijk te maken voor lesgevers. Nu komt er een nieuwe term in het verhaal: technologie-aanvaarding of, in het Engels, technology adoption.

Bij mensen die makkelijk geneigd zijn om nieuwe technologie te aanvaarden, blijkt dat vooral de nodige autonomie en een gedragen visie van de kennisinstelling van belang zijn. Bij lage aanvaarding hebben gebruikers dan weer meer behoefte aan mentoring dan aan autonomie.

De meerderheid van de mensen bevindt zich in het midden van het spectrum. Dit zijn mensen die duidelijkheid willen hebben van de organisatie, met veel directe ondersteuning via een mentoring en coaching aanpak. Er is dus nood aan een langer traject om hen aan boord te nemen in digitaal leren, aan een aanspreekpunt en aan een troubleshooter.

Wil je meer weten over dit topic? Lees dan zeker de korte samenvatting van Anja’s doctoraat.
Voor meer info mag je haar zeker een mailtje sturen: anja.garone@ucll.be.

Lees de samenvatting van het PHD

ANJA_GARONE_PHD_DEFENSE.pdf