Het leven als leerkracht in het kleuter- en lager onderwijs is vaak een uitdagende, maar enorm bevredigende reis. Jullie vormen jonge geesten, stimuleren hun nieuwsgierigheid en helpen hen groeien. Niet alleen op academisch vlak maar ook op emotioneel vlak.

De mate waarin kinderen hun emoties kunnen reguleren is sterk verbonden met hun mentale welbevinden. Kinderen die leren omgaan met hevige emoties zijn in staat om sterkere sociale contacten uit te bouwen en staan veerkrachtiger in het leven.
Tijdens deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zetten we dan ook graag enkele projecten in de kijker die het mentaal welbevinden en de veerkracht van jou en je klas kunnen verhogen.

Cover: Hoe is jouw weertje

1 - Hoe is jouw weertje?

Mentaal welbevinden in het basisonderwijs - Kinderen leren omgaan met emoties

  • Hoe werk je als leraar aan mentaal welbevinden in de klas?
  • Op welke manier ontwikkel je lichaamsbewustzijn en emotieregulatie bij kinderen?
  • Hoe verwerk je relaxatie- en mindfulnessoefeningen in je les?

Hoe is jouw weertje? gaat over rust, verbinding en emoties in de klas. Je krijgt eerst theoretisch meer inzicht in het belang van emotieregulatie voor jonge kinderen en de unieke rol die het lichaam daarin speelt.

Daarna leer je hoe je dat kan omzetten in de praktijk. De concrete handvaten, praktische oefeningen en kunstzinnige activiteiten in dit boek geven je de kans om zelf meer rust en verbinding te ervaren. Kies de oefeningen uit die passen voor jouw klas, verwerk ze in je lespraktijk en groei samen met je leerlingen.

2 – KALM IN DE KLAS

Stress is er. Ook in het basisonderwijs.
Ontdek op welke manier jij kan werken aan de stressregulatie van jezelf als leraar en van de kinderen in je klas.

Als leraar kan je stress niet volledig wegnemen, maar je kan kleuters wel leren weerbaar worden. Op die manier werken we van jongs af aan aan het voorkomen van een burn-out op latere leeftijd.
Maai Huyse
Maai Huyse
Onderzoeker bij Expertisecentrum Education & Development

3 – Navormingen

Wil je liever deelnemen aan een navorming? Ontdek dan de boeiende nascholingsmogelijkheden over veerkracht speciaal ontworpen voor leerkrachten bij het Expertisecentrum Resilient People. Deze inspirerende trainingen helpen je als leerkracht of teem niet alleen jullie eigen veerkracht te versterken, maar ook veerkrachtige klasomgevingen te creëren.

Op zoek naar begeleiding op maat van jouw school?

over expertisecentrum Education & Development

We hebben de vinger aan de pols bij wat leeft, beweegt en verandert in onderwijs. Wij zijn sterk in  praktijkgericht onderzoek rond nieuwe inzichten in leerprocessen, visie, beleid en onderwijsvernieuwing en delen graag onze expertise hierrond. Wij werken samen met leraars, leerlingen, beleidsteams van scholen en directies, maar ook met lokale besturen en (educatieve) organisaties.