Sporten met diabetes is geen sinecure.  Een hypoglycemie - een te lage suikerspiegel - is een reëel risico aangezien het effect van een sportactiviteit op de bloedsuikerspiegel van vele factoren afhangt. Sporters met type 1 diabetes hebben dus angst en moeite bij het sporten, terwijl fysieke activiteit ook voor hun zeer gezond is.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de pancreas van de persoon geen insuline meer aanmaakt. Insuline is een hormoon dat zorgt voor de transfer van suikers uit het bloed naar de spieren. Bij het sporten worden er suikers verbruikt en kunnen extremen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, met de bijhorende gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Hogeschool UCLL, farmabedrijf Roche Diagnostics en UZ Leuven komen met een oplossing. Onderzoekers van UCLL’s expertisecentrum Digital Solutions gaan met behulp van algoritmes relaties blootleggen tussen activiteit, voeding, insulinetoediening en het bloedglucoseniveau samen met een team van Roche. Ze zetten data in om ervoor te zorgen dat fysiek actieve personen met diabetes hun insulinedosering kunnen optimaliseren. UZ Leuven zorgt voor de medische kennis én voor de klinische studie die het algoritme zal voeden met data.

Danny Volkaerts is projectleider bij UCLL. “In deze fase van ons project zijn we op zoek naar personen met type 1 diabetes die hun activiteitsgegevens én diabetesgegevens willen delen met ons. Dat doen we via een ontwikkeld dataplatform. We vragen deelnemers om een polsband van Garmin te dragen en hun voeding te loggen in een Digitaal Dagboek. Met die data gaan we ons algoritme verder ontwikkelen én perfectioneren,” stelt Danny.

Het expertisecentrum werkt daarnaast in parallel met patiëntenorganisatie Hippo & Friends vzw en Karel de Grote Hogeschool met de steun van de Vlaamse Overheid aan de Slimme Diabetesassistent. Daarmee vertalen de onderzoekers bovenstaande gegevens naar concreet sportadvies. Volkaerts werpt graag een blik op de toekomst: "De Slimme Diabetesassistent past zich aan op basis van je eigen data en wordt dus slimmer naargelang je meer gaat sporten. Je krijgt advies over hoe je je best voorbereidt op een sportactiviteit om zeker te zijn van een veilige en gezonde ervaring. Dit is work in progress: we zijn volop bezig met het afstemmen van de applicatie op de wens van de sporter met diabetes."

Samenwerken met een hogeschool ligt voor heel wat bedrijven binnen handbereik. De onderzoekers van UCLL werken graag én vaak samen met organisaties, bedrijven én partijen uit de not-for-profit-sector. Expertisecentrum Digital Solutions heeft innovatieve kennis over datavisualisatie- en verwerking en AI aan boord en slaagt doorheen deze projecten in de vertaalslag naar een concrete POC dat klaar is voor valorisatie. ‘Tijdens Dag van de Wetenschap op 27 november brengen we onze assistent naar het grote publiek. Iedereen is welkom om kennis te maken in Health House in Leuven.’, besluit Danny.