Ook op onze campus Gasthuisberg werd het wat stiller tijdens de covid-gebeurtenis. Terwijl we collectief werden aangezet om lokalen te verluchten en ons aan de social distance-regels te houden, namen zes tweedejaarsstudenten Bachelor in Chemie samen met hun docenten en onderzoekers van ons expertisecentrum Digital Resources de proef op de som.

Lut Gielen doceert het opleidingsonderdeel onderzoeks-project 1 en is verbonden aan ons expertisecentrum Digital Solutions. Lut: “Onze tweedejaarsstudenten krijgen in team de opdracht om een onderzoeksproject uit te voeren gedurende het eerste semester. Tijdens de Covid-pandemie stond luchtkwaliteit plots heel hoog op de agenda. Voor ons was dat een impuls om verder te werken aan een gelijkaardig microbiologisch onderzoek dat in 2019 reeds werd afgerond.”

Wim Debbaut, ook verbonden aan ons expertisecentrum Digital Solutions, werkt onder andere rond IoT (Internet of Things) en is een expert op het gebied van laagdrempelige sensoring en datatransmissie via LoRaWAN-technologie. “Deze technologie stelt ons in staat om sensoren aan te spreken en data te centraliseren. Dat doen we zonder WiFi-netwerk: buiten de vaste apparatuur zijn er geen kosten aan verbonden. De technologie is uitermate geschikt om voor een continue datastroom te zorgen in sensoringprojecten. Daarom wordt ze ook vaak gebruikt in citizen science, wetenschappelijke projecten door geïnteresseerde burgers,” legt Wim uit.

LoRaWAN

LoRaWAN, voluit Long Range Wide Area Network, is een netwerk dat zonder WiFi en met zo goed als geen interferentie, informatie doorgeeft. De sensoren en gateways kunnen om het even waar geplaatst worden. Zo staan er in Leuven ontvangers op het Ladeuzeplein, op de Imec-toren en op verschillende UCLL-campussen.

Met de sensoren op campus Gasthuisberg werden een aantal parameters gemeten. Zo verkregen onze studenten data over het CO2-gehalte in de lucht, de temperatuur en de bewegingen in een lokaal én de hoeveelheid toxische stoffen in de lucht. De data werden rechtstreeks opgenomen in een dashboard waardoor ze 24/7 konden gemonitord worden.

Studeren én onderzoeken

Tweedejaarsstudenten Alexander en Jonas gingen aan de slag met de data uit de sensoren in onze labo’s. Alexander Sergooris: “We waren blij dat we een eerste keer van onderzoek hebben kunnen proeven tijdens de covid-periode, toen luchtkwaliteit plots erg belangrijk werd. We hebben daarin vrij mogen kiezen welke parameters we wilden meten en hadden – ondanks een periode van afstand – goed én vlot contact met onze docenten.”

“We vonden het interessant om te werken met data en om een eerste ervaring in onderzoek op te doen. Voor ons wordt het later belangrijk om te weten hoe we met data moeten omgaan. Ook kiezen wanneer en met welke data we aan de slag gaan, is part of the job”, vult Jonas Vanendert aan. “Uit ons onderzoek bleek dat het belangrijk is om goed te blijven ventileren zodat de grenswaarden nooit worden bereikt, en dat bleek in het labo dat wij onderzocht hebben alvast in orde.”

Het gebouw is inderdaad uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem dat de toestand permanent monitort en automatisch de juiste acties uitvoert indien nodig.

Wil je meer weten?