E³UDRES² is een alliantie van 6 Europese middelgrote universiteiten en hogescholen in regio’s die zich buiten de sfeer van een grootstad bevinden. Samen met de vijf internationale partners streven we naar een European University. Dit multi-campusnetwerk heeft als doel innovatief onderwijs, internationalisatie en nieuwe onderzoeksprojecten te boosten.

Het project startte in de zomer van 2020. Ondanks de coronagebeurtenis zijn de internationale teams erin geslaagd om de doelstellingen binnen de vooropgestelde timing te halen. Dat onze hogeschool samen met LUCA als enige hogeschool actief is in zo’n netwerk, is geen verrassing. De hogeschool van de Moving Minds zet al jaren in op onderwijsinnovatie. Bovendien loopt UCLL ook voorop als hogeschool met de meeste onderzoeksprojecten van de sector. Die zijn verspreid over 8 expertisecentra met 500 medewerkers actief in onderzoek en halen een rendement van 15 miljoen euro op jaarbasis.

I Living Labs

Studenten, onderzoekers en professionals worden innovatie-ambassadeurs voor hun eigen regio. E³UDRES² staat voor de duurzame uitwisseling van ideeën: in totaal werken 100 studenten met 50 docenten samen aan 12 slimme oplossingen voor heel concrete praktijkuitdagingen uit de verschillende regio’s. Zo gaan de studenten bijvoorbeeld op zoek naar manieren om artificiële intelligentie in te zetten voor mensen met een beperking of voor bedrijven om hun rekruteringsprocessen te optimaliseren. Op basis van prototypes wordt de komende maanden verder gewerkt aan concrete realisaties. 

I-cubator

Ondernemers en studenten versterken het economische weefsel met verse kennis uit alle windstreken. De eerste hackathon is een feit, een aantal ideeën zijn intussen geland bij lokale ondernemers, organisaties en partners. In deze fase van het project gaan we op zoek naar de juiste ideeën, tijdens de tweede helft van het project gaan de teams een versnelling hoger met de concrete realisatie én implementatie van de beste concepten. Tijdens de eerste hackathon werkten in totaal 96 studenten samen aan 6 challenges in een hybride werkomgeving.

Future couch

Innovatie kent dankzij de structuur van E³UDRES² geen grenzen. Ideeën worden uitgewisseld tussen alle Europese partners en de kennisinstellingen zijn een kruispunt voor de zakenwereld, de not-for-profit en de diverse organisaties die hun praktijkuitdagingen in handen van de teams leggen. Tijdens de 4 Future COUCH-sessies, een online TV-format, vonden innovatoren uit verschillende disciplines elkaar. Dit is opnieuw een manier om concrete uitdagingen naar boven te halen die kunnen landen in de verschillende E³UDRES²-teams.

E³UDRES² staat voor Europees, engagement en een ondernemende mindset. Daarmee willen we de regio rondom onze hogeschool future-proof maken.
Patricia Huion
projectleider UCLL