#Whomademyclothes is een centale vraag voor de deelnemers aan Fashion Revolution Week. Da’s een beweging die kritisch omgaat met de productie, verdeling en levenscyclus van kledij. Deze keer vond de week plaats in en rond Hasselt.

Dat is koren op de molen van ons Expertisecentrum Sustainable Resources, waar onze onderzoekers streven naar een duurzamere wereld en het verantwoord omgaan met grondstoffen. Circulaire economie gaat voor ons veel verder dan reguliere recyclage. We gaan op zoek naar – onder andere chemische – processen waarmee we nevenstromen kunnen recupereren en duurzaam inzetten.

Op productniveau hoorde je mogelijk al eens van ons appelleder. Docent-onderzoeker Evert Vanecht is de specialist ter zake. Hij streefde de voorbije jaren naar een proces waarbij de kwaliteit van het appelleder die van kunstleer benadert. Dit is een perfect voorbeeld van de duurzame omvorming van een reststroom naar een effectief bruikbaar fabricaat.

 

De wereldwijde natuurcrisis waar we ons momenteel in bevinden is veroorzaakt door onverantwoorde productie en onverantwoorde consumptie. Als APPEAL-team voeren we vaak kritische debatten over hoever onze verantwoordelijkheid als producent kan en moet reiken.
Evert Vanecht
Evert Vanecht
Onderzoeker Sustainable Resources
Appelleder

Wil je meer weten over circulaire economie, over duurzaamheid én over hoe we dit economisch interessant kunnen maken? Onze hogeschool participeert in Circulair Werkt, de circulaire hub in Hasselt.