Een biomeiler is een ingenieuze constructie waarin houtsnippers, groentenafval en ander organisch materiaal langzaam gecomposteerd wordt. De warmte die daarbij vrijkomt, zetten we via een buizensysteem in voor verschillende doeleinden. Zo kan je met een biomeiler bijvoorbeeld serres verwarmen, huizen (bij)verwarmen,  water voor douches verwarmen maar er zijn ook andere pistes die je zou kunnen bewandelen zoals terrasverwarming, zwembad verwarmen,…

Leerlingen en leerkrachten van het Biotechnicum in Bocholt werden vorig schooljaar ondersteund door de UCLL-projectteams en gaan nu zélf aan de slag. Met z’n allen geven ze deze ecologische verwarming vorm.

De samenwerking tussen UCLL en het Biotechnicum kadert in een breder project. Dit Interreg-project Wanderful Stream voorziet in prototyping voor duurzaamheid. In mensentaal: reststromen op een slimme manier inzetten om zo de afvalberg te verkleinen. Mooi werk, vinden alle betrokkenen.

Onze expertisecentra zorgen hierin voor de juiste know-how: centra Art of Teaching en Sustainable Resources zorgen elk voor een stukje van de puzzel. Samen met internationale partners én met de steun van het Europese Interreg-programma streven ze naar slimme oplossingen mét de inzet van reststromen en in samenwerking met partners uit verschillende sectoren.

Heb je ook interesse in een biomeiler, of heb je in je organisatie een reststroom die je kan inzetten om samen met ons naar een duurzamere wereld te streven? We horen graag van je.