(ex)Partnergeweld. Is scheidingsbemiddeling uberhaupt mogelijk?

Waarover gaat deze workshop

Bemiddelen in situaties van geweld  tussen ex-partners?

In deze workshop focussen we op de bemiddeling in familiezaken (burgerlijke aspecten) dan wel op de bemiddeling in strafzaken/herstelbemiddeling (strafrechtelijke aspecten). Ook al lijkt deze opsplitsing te kort te doen aan de complexe realiteit waar al deze facetten heel vaak samen komen.

Er zijn heel wat tegenindicaties  om in deze situaties te bemiddelen. Denken we maar aan het niet kunnen garanderen van veiligheid, het ontkennen van de feiten van de geweldpleger, het  gevaar voor het slachtoffer van niet geloofd te worden- het ontkennen of toedekken van de feiten door de geweldpleger en bijgevolg secundaire victimisering, de bestendiging in bemiddeling van het  machtsonevenwicht,…

Niettemin zijn er ook mogelijkheden om in deze woelige context houvast te bieden aan de ex-partners/ouders en hen te steunen in de opmaak van regelingen waarin ze het kind perspectief voorop stellen.  Aan de hand van enkele concrete casussen brengen we de do’s and don’ts in zicht. We staan stil bij het nemen van een heldere focus/agenda, settingkeuzes (apart versus samen), extra volk als extra hefboom (vertrouwenspersonen, advocaten), onlinemogelijkheden, schriftelijke onderhandelingen,….

Toelichting en praktijkvoorbeelden. Interactief en reflectief.

sprekers

Mia Claes, docent/coördinator PG Bemiddeling (UCLL), onderzoeker en dienstverlener Expertisecel Resiliënt People UCLL, trainer Interactie-Academie en erkend bemiddelaar (in familiezaken)

Anne Groenen, Verantwoordelijke Expertisecentrum Resilient People UCLL en erkend bemiddelaar (in familiezaken)

doelgroep

Bemiddelaars in familiezaken.
Niveau: voor beginners en gevorderden