
Internationaal verankerd onderwijs
Bouwstenen van duurzame internationalisering in secundaire scholen
In deze workshop bieden we scholen niet alleen inzicht in de mogelijkheden van internationalisering, maar ook concrete handvatten waarmee ze direct aan de slag kunnen om internationalisering duurzaam te integreren binnen hun werking, beleid en schoolcultuur. We presenteren concrete bouwstenen die aansluiten bij de kwaliteitsverwachtingen van het Referentiekader Onderwijskwaliteit (ROK) en reiken strategieën aan om internationalisering duurzaam te verankeren in de specifieke schoolcontext.
Deze webinar wordt verzorgd door het projectteam van UCLL-onderzoeksproject Scholen in Beweging: Heleen Van den Haute, Laura Pauwels, dr. Hélène Stengers en dr. Steven Verjans
Schoolleiders, beleidsmakers, coördinatoren internationalisering, kwaliteitsverantwoordelijken en leerkrachten in het secundair onderwijs.
- Secundaire scholen inzicht geven in de link tussen internationalisering en onderwijskwaliteit.
- Secundaire scholen strategieën aanreiken om internationalisering op een duurzame manier te verankeren in hun specifieke schoolcontext.
We starten met een voorstelling van het project, waarin we uitleggen waarom internationalisering geen extraatje is maar juist een hefboom voor onderwijskwaliteit. We focussen op de rol van schoolcultuur en introduceren de bouwstenen voor duurzame internationalisering in het secundair onderwijs.
De deelnemers reflecteren over acht pijlers van internationalisering en hun link met het ROK (Referentiekader Onderwijskwaliteit). Ze leren beoordelen welke pijlers al aanwezig zijn binnen hun eigen school, en welke extra aandacht verdienen. Hiervoor zullen voorbeelden van bevragingen worden gedeeld, zodat de scholen praktische handvatten krijgen om hun eigen situatie te analyseren.
Ten slotte is er ruimte voor een uitwisseling van ervaringen. Deelnemers krijgen de kans om met elkaar te bespreken hoe zij aan een van de bouwstenen kunnen werken binnen hun eigen schoolcontext. Dit bevordert kennisdeling en biedt concrete inspiratie voor implementatie in hun eigen onderwijs.
Deze webinar is gratis maar inschrijven is wel verplicht. Na inschrijving ontvang je de link om deel te nemen.