
Leidinggevende als bruggenbouwer
Diversiteit als kracht
Als leidinggevende heb je te maken met vele partijen, sta je midden in spanningsvelden, discussies, conflicten, crisissen, regelgeving, overheidsbemoeienissen. De vraag die zich opdringt: hoe groeien we in ons teams naar een werkelijk sociaal klimaat, hoe groeien we naar de interesse van mens tot mens?
Dit seminarie richt zich tot alle leidinggevenden die leven met praktische vragen, die hun oordeelsvormogen willen scholen om in hun concrete situatie de goede handeling te vinden. De training richt zijn focus telkens op jezelf als coach of facilitator (omgaan met groepen) en de leraren en het team van jouw organisatie.
Deze navorming kan ook op maat gegeven worden.
Dit traject bestaat uit 5 dynamieken die in elke sessie aan bod komen. We starten elke sessie met enkele inzichten die ons leiderschap kunnen versterken. Daarna verdiepen we ons in parktijkvoorbeeld.
- De kunst van de bruggenbouwerstaal
Weet je als bruggenbouwer/leidinggevende via welke taal je het best je anderen motiveert en inspireert? Dat zou wel eens sterk kunnen afhangen van jouw energetisch gedragsprofiel en je eigen drijfveren (drivers), die hoogstwaarschijnlijk van collega tot collega verschillen. Kennis van je eigen profiel is onontbeerlijk om je bewust te worden van je energetische uitstraling en gedragspatronen. We starten met de verkenning van de veelkleurigheid van persoonlijkheidsdynamieken van jezelf en de groep, en de wijze waarop elk teamlid op het werkterrein energie kan krijgen of verliezen. Zij worden zichtbaar gemaakt via een korte test. Zo creëeren we een gemeenschappelijke taal.
- De leidinggevende als coach: het groeigesprek met de andere
Soms is het noodzakelijk om een collega bewust te helpen worden van zijn schaduwzijde. Zeker als er spanningen zijn met één of meerdere collega’s is het verhelderend om te zoeken naar overeenkomsten met de ‘andere’. Hoe zijn zij verstrengeld in de polariteit? Tijdens dit seminarie gaan we op zoek naar jouw stijl van coaching bij spanningen en conflicten. We onderzoeken hoe je functioneel en humaan kan coachen.
- De leidinggevende als facilitator: groepsbewustzijn rond spanningsvelden verhogen
Facilitatie is het vermogen om een groep te begeleiden om in zijn kracht te staan. Coachen op groepsniveau dus. Enkele typische spanningen in groepsdynamieken worden verduidelijkt. We hebben het over de lichtzijde en de schaduwzijde in een groep, en de weg van verandering van schaduw naar licht. Via ‘Lencioni’, een intrument om het vertrouwen, de conflicten, de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid in het team op te sporen gaan we gericht op zoek naar oplossingen.
- De basisdynamieken van samenwerken
Samenwerken in deze tijden is complex. Tijdens de training geven we concrete handvatten om hiermee om te gaan: van hoe er wordt beslist wat verantwoordelijkheid nemen is, welke plaats en rol heb ik in het geheel (en sta ik op de juiste plaats)? Dat doe je door goed voor jezelf te blijven zorgen als er lastige dynamieken leven en door steeds meer je plek te pakken als leider en zo een cultuurmaker en veranderaar wordt.
- Eigenaarschap en leiderschap opnemen
Hoe moet de samenwerking binnen een organisatie met sociale doelen verlopen, opdat de creatieve scheppingskrachten van de medewerkers zo vrij mogelijk kunnen ontvouwen ten gunste van de doelgroep? We bieden een genuanceerde zienswijze op kwaliteitsvolle samenwerking die inspirerend kan werken voor heel wat processen binnen onze scholen. Iedereen is een leider, maar hoe stimuleer ik de anderen om mee te zoeken naar oplossingen voor complexe uitdagingen in plaats van te verwachten dat jij die oplost.
Herman Van Esbroeck
Herman Van Esbroeck is een onderwijspedagoog. Hij werkte tijdens zijn loopbaan in het buitengewoon onderwijs, bij verschillende hogescholen (KDG en UCLL) en bij KU Leuven. Momenteel werkt hij als zelfstandig trainer en organisatie-adviseur. Hij werkt met mensen, teams en organisaties naar de hoogst mogelijke toekomst.
Concrete prijs volgt. Hou deze website in het oog!
Datum: 12-13-14 november 2025