Op verhaal komen - Voorbij de job
Ooit komt de dag waarop jij je (levens)werk loslaat en op pensioen gaat. Geen evidente stap en ééntje die vaak flink wat stress en kopzorgen met zich meebrengt. Niet alleen praktisch en financieel, ook mentaal en emotioneel.
Deze workshopreeks gaat over jouw mentale en emotionele voorbereiding op dit nieuwe hoofdstuk in je leven. Het leven stopt immers niet na je pensioen. Het wil vooral ook verder ‘geleefd’ worden.
Op verhaal komen is een reflectieve procesmethode die 55 plussers begeleid in hun zoektocht om hun loopbaan duurzaam af te ronden en/door hun pensioen al stilaan vorm te geven. Elk nieuw begin vraagt immers eerst ‘ruimte en tijd’ om afscheid te nemen van het ‘oude vertrouwde’. ‘Voorbij de job’ biedt die mogelijkheid.
55 plussers die willen stilstaan bij hun laatste fase als werkende en durven vooruitkijken naar hun volgende levensfase, hun pensioen.
Mentale en emotionelen voorbereiding: het ondersteunen van deelnemers bij het mentaal en emotioneel voorbereiden op hun pensioen zodat ze deze transitie met vertrouwen en rust kunnen doorlopen.
Persoonlijke groei en welzijn: het bevorderen van persoonlijke groei en welzijn door middel van reflectieve processen waardoor de deelnemers hun loopbaanverhaal integreren in hun uniek levensverhaal en zo betekenis kunnen geven aan hun verder leven.
Eigenaarschap en empowerment: het aanmoedigen van deelnemers om eigenaarschap op te nemen over hun leven en de resterende werktijd zodat ze hun toekomst krachtig vorm kunnen geven.
Workshopreeks van 7 opeenvolgende workshops telkens van 9u30 tot 12u30
Dag 1: introductie workshopreeks: kennismaking, doel, aanpak, verwachtingen, ...
Dag 2: workshop olv Prof. Nele Jacobs thema: theoretisch kader levensloop, unieke en verrijkende karakteristieken van deze levensfase, impact einde loopbaan telkens bekeken vanuit de positieve psychologie
Dag 3: workshop1 op verhaal komen: terugblik voor en op de eigen loopbaan
Dag 4: workshop olv Sander van Eekelen thema: hoe nu verder? over bewustwording van eigen roeping en levensmissie
Dag 5: workshop 2 op verhaal komen: blik op de huidige loopbaan
Dag 6: workshop 3 op verhaal komen: blik op einde loopbaan, afscheid van de loopbaan
Dag 7: afrondende workshop: nieuw begin verwelkomen, toekomst vorm geven en vieren!
Het is mogelijk om je enkel in te schrijven voor de workshop van Nele Jacobs op dag 2 alsook voor de online workshop van Sander Van Eekelen op dag 4.
Sander Van Eekelen
Sander van Eekelen (1971) is sociaal psycholoog en werkt als transformationeel leiderschapscoach. Hij is oprichter van Academy of Life en
medeoprichter van ShiftsHappen.
Hij is auteur van twee boeken:
- ‘In 10 stappen Intuïtief Coachen, bereik impactvolle resultaten vanuit rust en zelfvertrouwen’
- In 10 stappen een heldere levensmissie: leef in lijn met je zijn en maak het verschil’
Zijn werk centreert zich op het geven van workshops en opleidingen in Transformational Presence. Tevens coacht en begeleidt hij professionals en leiders in het versterken van hun zelfbewustzijn, het vergroten van hun effectiviteit en verbindend leiderschap. Daarnaast coacht hij mensen in het ontdekken van hun levensmissie.
Ook werkt hij als coach en trainer voor een grote diversiteit aan bedrijven en organisaties, zowel in de profit- als non-profitsector.
Zijn levensmissie luidt: ‘Ik inspireer en nodig uit tot heelheid.’ Dit houdt voor hem in dat hij mensen uitnodigt hun gehele zelf te omarmen, zowel de kwaliteiten en talenten als de schaduwkanten. Om van daaruit het leven vollediger te leven,
vanuit rust en zelfvertrouwen. Zijn stijl kenmerkt zich als vriendelijk, warm, transparant, scherp en nieuwsgierig.
Sander wordt sinds 2017 door grondlegger Alan Seale gementord om Transformational Presence programma’s wereldwijd te faciliteren.
Nele Jacobs
Prof. Nele Jacobs is hoogleraar Levenspsychologie aan de faculteit Psychologie van de Open Universiteit (https://www.linkedin.com/in/nele-jacobs-754a199/). Zij is verantwoordelijk voor de mastervariant Levenslooppsychologie (https://www.ou.nl/en/levenslooppsychologie). In deze master ligt de nadruk op het begrijpen en bestuderen van de menselijke ontwikkelingspatronen gedurende de levensloop. Zowel in het onderwijs en als in het onderzoek gaat haar interesse uit naar positieve geestelijke gezondheid (welbevinden). Ze is als hoogleraar ook verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze is auteur van talrijke (wetenschappelijke) publicaties en boekhoofdstukken en geeft lezingen en workshops. Ook is ze redactielid van o.a. Tijdschrift voor Positieve Psychologie en het handboek Positieve Psychologie (Bohlmeijer, E., Jacobs, N., Walburg, J. A., & Westerhof, G. (Eds.). (2021). Handboek positieve psychologie: theorie, onderzoek en interventies. Boom).
An Rubens
(loopbaan)coach - rouw-en verliescouselor - organisatieadviseur
Els Ulenaers
(loopbaan)coach - rouw- en verlies counselor - praktijklector UCLL in Bachelor Orthopedagogie
500 euro voor de 7 sessies.