
Studiedag Kansrijk Onderwijs
Kansrijk onderwijs dat optimale kansen biedt voor alle leerlingen is dé kernopdracht voor elke school, voor elke leerkracht.
De bachelor-na-bacheloropleidingen Zorgverbreding en Buitengewoon onderwijs van de lerarenopleiding van Hogeschool UCLL samen met de UCLL-expertisecentra ondersteunen jou graag met een dag vol inspiratie, inzichten en concrete, direct inzetbare methodieken.
Voor directies, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, leerondersteuners, CLB-medewerkers, mentoren, leraren, studenten en alle andere geïnteresseerde onderwijsprofessionals.
09u00 - 09u20: Ontvangst
09u20 - 10u40: Keynote, lezing of werkwinkel uit keuzepakket 1
10u40 - 11u10: Pauze
11u10 - 12u30: Keynote, lezing of werkwinkel uit keuzepakket 2
12u30 - 13u30: Lunchmoment
13u30 - 15u00: Keynote, lezing of werkwinkel uit keuzepakket 3
15u00 - 15u15: Afsluiting
Liesbeth Alaerts
Fien Loman
Jozefien Loman is kleuterleraar van opleiding. Ze werkt momenteel als onderzoeker aan de KU Leuven (Centrum voor Taal en Onderwijs) en als zelfstandige taal- en muziekcoach. Ze werkte onder andere mee aan het onderzoek rond de taalscreening voor kleuters (koala) en ze ondersteunde heel wat scholen in het uitbouwen van een talenbeleid. Ze is (mede-)auteur van verscheidene publicaties, zoals G-start (een boek over geletterdheid stimuleren bij jonge kinderen) en Boordevol Taal (een boek over didactiek Nederlands in het kleuteronderwijs).
Evelien Eraly
Sofie Robyns
Anja Wouters
Tinneke Boonen
Tinneke Boonen is expert op het gebied van cognitief sterk functioneren bij kinderen. Ze is doctor in de pedagogische wetenschappen en leraar kleuteronderwijs. Haar wetenschappelijke expertise combineert ze met een ruime portie onderwijspraktijk, als beleidsmedewerker en pedagogisch directeur van een basisschool. In 2020 startte ze haar praktijk MAUNA LOA. Hier begeleidt ze cognitief sterk functioneren kinderen, hun ouders, leerkrachten en basisscholen. Met haar webinars bereikte ze reeds meer dan 1.500 deelnemers en in haar praktijk begeleidde ze al meer dan 120 gezinnen.
Dieter Baeyens
Prof. dr. Dieter Baeyens is verbonden aan de onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van KU Leuven. Zijn onderzoek focust zich op interventies voor ADHD en executieve functieproblemen in onderwijs en hulpverlening. Als klinisch psycholoog en gedragstherapeut is hij met dezelfde doelgroepen actief binnen PraxisP.
Eveline Lemmens
Femke Van Hoef
Kerensa Nelissen
Ine Bogaerts
Ine Bogaerts is lerarenopleider binnen de Verkorte Educatieve Bachelor- Educatief graduaat en als praktijkonderzoeker verbonden aan het centrum Education & Development.
Karine Verschueren
Karine Verschueren is gewoon hoogleraar aan de onderzoekseenheid Schoolpsychologie en Ontwikkeling in Context van de KU Leuven. Zij is hoofd van het interuniversitair Expertisecentrum TALENT, een samenwerking tussen KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent. Expertisecentrum TALENT bestudeert de psychosociale, motivationele en leerontwikkeling van cognitief sterke kinderen en jongeren en de wijze waarop de onderwijsleer- en opvoedingsomgeving deze ontwikkeling kunnen bevorderen. Expertisecentrum TALENT en 20 ankerscholen werken in het kader van het Ondersteuningsbeleid Cognitief Sterk Functionerende (CSF) leerlingen van de Vlaamse Regering samen aan de professionalisering van scholen op het gebied van passend onderwijs aan en zorg voor CSF leerlingen. Karine Verschueren is ook academisch verantwoordelijke van de Expertisecel Begaafdheid van PraxisP, KU Leuven.
Geert Kelchtermans
Geert Kelchtermans is gewoon hoogleraar en hoofd van het Centrum voor Onderwijsvernieuwing en de Ontwikkeling van Leraar en School aan de KU Leuven. Aan diezelfde universiteit studeerde hij filosofie en pedagogische wetenschappen, en promoveerde er in 1993 op een doctoraat over de professionele ontwikkeling van leraren vanuit een narratief-biografisch perspectief. Als onderwijspedagoog concentreert hij zijn onderzoek op processen van onderwijsvernieuwing en de professionele ontwikkeling van onderwijsprofessionals doorheen hun loopbaan. In zijn benadering van die fenomenen streeft hij naar een pedagogisch perspectief (als verschillend van een psychologische en sociologische benadering) waarbij de open vormingsrelatie tussen onderwijsprofessionals en de aan hun zorg toevertrouwde jongeren centraal staat. Dit vertaalt zich in het combineren van verschillende theoretische invalshoeken, waarbij hij zowel aandacht heeft voor het handelen van de onderwijsprofessionals (‘agency’) als voor de rol van structurele elementen en processen in het onderwijsveld (‘structure’). Omdat (vernieuwende) onderwijspraktijken zich per definitie afspelen in concrete contexten en in sterke mate gekleurd worden door de betekenisgeving van de betrokkenen, heeft hij zich methodologisch vooral toegelegd op kwalitatieve en interpretatieve benaderingen.
Naast zijn onderwijstaken in de genoemde domeinen, is hij ook betrokken als academisch verantwoordelijke en docent in de Opleiding voor Lerarenopleiders. Daarnaast heeft hij ruime ervaring als nascholer en begeleider van onderwijsprofessionals en scholen, zowel in binnen- als buitenland. Geert Kelchtermans was o.m. ook gastprofessor aan de universiteiten van Oulu (Finland), Linz (Oostenrijk), Bergen (Noorwegen) en ACU Sydney (Australië) en werkte mee aan ontwikkelingsprojecten in Vietnam en Ecuador. Hij is actief als redactielid en reviewer van een hele reeks internationale tijdschriften: Pedagogische Studiën, Teachers and Teaching: Theory & Practice, Teaching and Teacher Education, Internati
Orhan Agirdag
Orhan Agirdag (Ağırdağ) is professor (hoogleraar) in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven en kroonlid van de Onderwijsraad in Nederland. Hij is ook gastdocent aan Academica UoAS. Eerder was hij Fulbright Fellow aan UCLA en lid van De Jonge Academie. Het onderzoekslab van Dr. Agirdag richt zich op onderwijsongelijkheid, lerarenopleiding, meertaligheid en onderwijstechnologie. Hij heeft meer dan honderd publicaties op zijn naam staan die meer dan 4000 keer zijn geciteerd. Zijn onderzoek heeft meerdere prijzen gewonnen. Dr. Agirdag heeft beurzen ontvangen van FWO, NWO en de EU, en begeleidt verschillende promovendi en postdocs. Hij wordt vaak uitgenodigd om keynote speeches te geven en zijn opinies worden regelmatig gepubliceerd in de Belgische en Nederlandse media. Hij is associate editor van Review of Research in Education voor 2023 en 2025.
Katleen Gysen
Tom Vandries
Tom Vandries, geboren in 1985, is klinisch orthopedagoog . Zijn carrière is gewijd aan het begrijpen en aanpakken van uitdagingen en valkuilen in opvoeding, orthopedagogie en (online) seksualiteit.
Zijn enthousiasme voor het delen van kennis via vormingen en het begeleiden van een breed scala aan doelgroepen, waaronder studenten, ouders, leerkrachten en professionals, maakt zijn werk boeiend en waardevol.
Graag wil ik met jou of je organisatie op weg gaan en kijken hoe ik een meerwaarde kan betekenen!
Caroline Vancraeyveldt
Ik ben gepassioneerd door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Inhoudelijk zijn mijn projecten samen te vatten onder de topics jonge kind, leerkracht-kindrelatie, moeilijk hanteerbaar gedrag, lerarenopleiding en welzijn. Het doorgronden van deze onderwerpen, het geven van aanbevelingen voor onderwijs en maatschappij, en het duurzaam verspreiden van onderzoeksresultaten geven me daarbij veel voldoening. Het inhoudelijk verdiepen is daarbij mijn kerntaak; het uitwisselen met studenten, onderwijsprofessionals en collega’s mijn motor.
Anneleen Swinters
Docent van de Ba-na-ba Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs. In deze opleiding Bachelor na bacholor worden leraren versterkt in het verlenen van kwalitatief buitengewoon onderwijs. Zelf maak ik actief deel uit van de opleidingsonderdelen 'zorgbreed en veerkrachtig onderwijs, 'klasdidactiek' en 'werken aan eigen professionalisering'
Hervé Meykens
Hervé Meykens geeft les in de bachelor-na-bacheloropleiding Zorgverbreding en Remediërend Leren; specifiek gericht op het secundair onderwijs.
Inhoudelijk spreekt hij vanuit zijn praktijkervaring op een TSO-BSO-school en eerdere werkervaringen in de Bijzondere Jeugdzorg. Hij werkt nog steeds in het THHI Tessenderlo, ondertussen Campus MAX STEM, als diensthoofd begeleiding (leerlingen, leerkrachten en ouders) en als zorgcoach voor leerkrachten.
Naast zijn lesopdracht is hij oprichter en medewerker van het CIP, Centrum voor Integratieve Psychotherapie. Zijn specialisatie hierin is systeemtherapie en traumaverwerking, onlangs werd NVR, Non Violent Resistance, toegevoegd.
Hij geeft tevens navormingen over nieuwe autoriteit en geweldloos verzet, over klasmanagement en conflicthantering, over diagnoses, over trauma en hechting, over zelfzorg en op vraag.
Peter Emmery
Peter Emmery is kinder- en jeugdpsychiater. Hij superviseert de afdeling kortverblijf kinderen.
Kristof Das
Kristof Das geeft les in de bachelor-na-bacheloropleiding Zorgverbreding en Remediërend Leren; alle onderwerpen die specifiek gericht zijn op secundair onderwijs worden door hem gegeven.
Inhoudelijk valt hij vaak terug op eerdere werkervaring op een K-dienst (afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie).
Naast zijn lesopdracht is hij ook medewerker van het expertisecentrum Inclusive Society. Zelf deed hij onderzoek naar agressie en conflicthantering in het buitengewoon onderwijs.
Hij geeft hoofdzakelijk navormingen over klasmanagement en conflicthantering, middelenmisbruik/drugpreventie, motivatie/leerbereidheid versterken en over spijbelen en leerrecht.