Studiedag: om de specialisatie rond risicotaxatie/-cyclus bij partnergeweld te versterken organiseren we vanuit de expertise cel Resilient People een interactieve studiedag.

  • In de voormiddag: uitwisseling van kennis, kunde en vaardigheden rond de risicocyclus (basis) in workshops.
  • In de namiddag: verdiepende sessies waarin we via thematafels uitdagen en verbinden rond het thema, mekaar kunnen inspireren en versterken.
Doelgroep

 Justitie, politie, hulpverlening en andere stakeholders.

Programma

 

09u00-09u45

Onthaal en koffie

10u00-10u45

Welkom en plenaire opstart door Anne Groenen en Serafine Dierickx

11u00-12u30

Workshops (meer uitleg, zie onderaan)

1. Hoe schat ik het risico op partnergeweld in?

2. Hoe communiceer ik over partnergeweld met collega's?

3. Hoe communiceer ik over partnergeweld met betrokkenen?

4. Hoe reduceer ik risico op herhaald en ernstig partnergeweld?

12u30-13u30

Vegetarische lunch

13u30-15u15

Thematafels (meer uitleg zie onderaan)

1. Opleiding van professionals uit politie, jusititie en hulpverlening over de aanpak van partnergeweld.

2. Hoe vermijd ik vooroordelen en ruis bij het inschatten van het risico op partnergeweld?

3. De meerwaarde van een gecoördineerde en multidisciplinaire samenwerking in de strijd tegen partnergeweld.

4. De impact van partnergeweld op kinderen.

 

15u30-16u15

Slot en primeur

16u15-17u00

Netwerkreceptie

 

Onderaan vind je meer uitleg bij de workshops en thematafels

Datum en locatie (met begin- & einduur)
Provinciehuis Vlaams Brabant
Prijs

€ 65 (incl. lunch en netwerkreceptie)
Er is plaats voor maximaal  75 deelnemers

Contact

Serafine Dierickx

Serafine
Dierickx
Analytisch nummer
5108001000
Interne referentie
RP00094
volledig programma

Workshops

Hoe schat ik het risico op partnergeweld in?
Door Anne groenen & Serafine Dierickx

Deze workshop biedt praktische handvaten voor het accuraat inschatten van risico’s op nieuw partnergeweld. Tijdens de interactieve workshop zullen we ingaan op de verschillende aspecten van risico-inschatten, zoals het identificeren van risicofactoren, het inschatten, en het vormen van een eindoordeel. Aan de hand van een casestudie gaan we samen op pad.

Anne Groenen is doctor in de criminologische wetenschappen, maatschappelijk werker en familiaal bemiddelaar. Ze volgde diverse opleidingen in binnen- en buitenland over de aanpak van interpersoonlijke conflicten. Haar specialisatie is gericht op stalking, partnergeweld en scheidingen. Anne is verantwoordelijke van het expertisecentrum Resilient People (UCLL) en combineert dit met haar eigen praktijk voor bemiddeling.

Serafine Dierickx is klinisch psycholoog. Zij werkt als senior onderzoeker en kernexpert bij het expertisecentrum Resilient People van hogeschool UCLL. Daarnaast is zij onderzoeker verbonden aan de KU Leuven. Serafine focust inhoudelijk steeds op thema’s van geweld zoals partnergeweld en kindermishandeling. Zij coördineert een nieuw postgraduaat dat hulpverleners handvaten aanreikt in de aanpak van kindermishandeling.

 

Hoe communiceer ik over partnergeweld met collega’s?
Door Vivienne de Vogel

Risicotaxatie is niet meer weg te denken uit ons werkveld. Wat risicofactoren inhouden, weten we vaak wel, maar begrijpen we de uitkomst van risicotaxaties voldoende? Wat verstaan we eigenlijk onder laag, matig of hoog risico en hoe moeten we cijfers uit onderzoek toepassen op het individu? De beschrijvingen van risicotaxaties worden vaak als vaag beschouwd en worden niet goed begrepen door collega’s of door rechters. Uit onderzoek blijkt dat dit gebrekkig begrip een bepalende factor kan zijn in de besluitvorming. In deze workshop wordt besproken hoe belangrijk een heldere communicatie over risico’s is, welke vormen van risicocommunicatie er zijn en welke invloed het heeft op bijvoorbeeld een besluit van bijvoorbeeld een rechter. Aan de hand van casuïstiek en verschillende oefeningen worden de deelnemers uitgedaagd na te denken over risicocommunicatie. Aan het einde van de workshop worden tips & tricks geboden voor een heldere risicocommunicatie.

Vivienne de Vogel is bijzonder hoogleraar Forensische Zorg bij de Faculty of Psychology and Neuroscience, University Maastricht, lector bij het lectoraat Werken in Justitieel Kader, Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht, en werkt als onderzoeker bij de Forensische Zorgspecialisten. Daarnaast is ze wetenschappelijk adviseur bij het Adviescollege Verloftoetsing TBS. Haar onderzoek concentreert zich op gendersensitief werken in de forensische zorg, risicotaxatie van gewelddadig gedrag, traumabehandeling, en mentale veerkracht bij professionals. Ze ontwikkelde samen met collega’s diverse risicotaxatie-instrumenten, waaronder de FAM voor vrouwen en de SAPROF voor beschermende factoren.

 

Met paren spreken over escalaties en veiligheid.
Door Mieke Faes

Bij het spreken met partners in geweldsituaties voelen we de druk van hoge emoties en snelle verandering. In deze workshop onderzoeken we een aantal ideeën om bij beide partners stil te staan, polarisatie te vermijden en tegelijk verantwoordelijkheid  nemen voor de escalatie niet uit de weg te gaan. We baseren ons hiervoor op de methodiek van ‘Veiligheidslandkaarten’, een dialogisch instrument om met beide partners te reflecteren over meer veiligheid en wat daarin voor hen beiden helpend is. Lees meer over de veiligheidslandkaarten in dit artikel.

Mieke Faes is klinisch psycholoog en systeemtherapeut. Zij werkt in de Interactie-Academie als opleider, supervisor en psychotherapeut. Haar voornaamste vakgebieden, zowel in opleiding als in klinisch werk zijn partnerrelatietherapie, werken met paren in geweldsituaties en het werken met creatieve methodieken in therapie.

 

Hoe verlaag ik het risico op partnergeweld?
Door Liselotte Coninx

Wat zijn verschillende manieren om risico’s op nieuw partnergeweld te verlagen? Hoe kunnen collega’s van politie, justitie, en hulpverlening op elkaar steunen om deze maatregelen ook krachtig te maken? Zijn bepaalde manieren meer of minder geschikt voor specifieke dynamieken van partnergeweld? Waaruit bestaat een goed plan van aanpak? Over deze vragen, en meer, laat Liselotte Coninx haar licht schijnen.

Liselotte Coninx werkt als parketcriminologe bij het parket van Limburg. Een parketcriminoloog bereidt dossiers voor de parketmagistraten voor. Zij kijken na of er nog onderzoek moet gebeuren, waarna ze advies verlenen aan de magistraten. De focus en expertise van Liselotte liggen bij jeugddossiers en dossiers van intrafamiliaal geweld.

Thematafels

‘Opleiding van professionals uit politie, justitie, en hulpverlening over de aanpak van partnergeweld’.

Ga tijdens deze thematafel in dialoog met collega’s van politie, justitie, en hulpverlening en met Helena Verhelle als voorzitter van deze thematafel.

Helena Verhelle is werkzaam als onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn van Thomas More en richt zich op onderzoek naar de preventie van grensoverschrijdend gedrag in verschillende contexten. Daarnaast is ze ook de coördinator van het Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek en Counseling. Deze opleiding richt zich tot hulpverleners in het forensische werkveld, waarbij het thema partnergeweld ook aan bod komt. Preventief aan de slag gaan rond het thema partnergeweld vraagt de nodige opleiding van professionals. Met Helena’s inzet in het postgraduaat helpt ze professionals in het werkveld vooruit.

‘Hoe vermijd ik vooroordelen en ruis bij het inschatten van het risico op partnergeweld?’

Ga tijdens deze thematafel in dialoog met collega’s van politie, justitie, en hulpverlening en met Emma Jaspaert als voorzitter van deze thematafel.

Dr. Emma Jaspaert promoveerde in 2015 met een doctoraat over dynamieken tussen partners in geweldsrelaties. In haar onderzoek naar partnergeweld focust ze sterk op bidirectioneel partnergeweld en op dader- en slachtofferschap van zowel mannen als vrouwen. Zij is op dit moment universitair docent aan Tilburg Law School (Tilburg University) en tevens verbonden als praktijklector aan de KU Leuven. 

‘De meerwaarde van een gecoördineerde en multidisciplinaire samenwerking in de strijd tegen partnergeweld’.

Ga tijdens deze thematafel in dialoog met collega’s van politie, justitie, en hulpverlening en met de voorzitter van deze thematafel. De voorzitter van deze tafel is Nienke Scholten.

Nienke Scholten was bij lokale politie CARMA jarenlang beleidsmatig verantwoordelijk voor de aanpak van intrafamiliaal geweld en was vanuit die rol nauw betrokken bij de oprichting van- en samenwerking met Veilig Huis Limburg.  Momenteel werkt ze als strategisch adviseur politie, parket en intersectorale samenwerking voor het Agentschap Justitie en Handhaving (in het kader van de Vlaamse Veilige Huizen) en het Parket Limburg (in het kader van M+). 

‘De impact van partnergeweld op kinderen’.

Ga tijdens deze thematafel in dialoog met collega’s van politie, justitie, en hulpverlening en met de voorzitter van deze thematafel. De voorzitter van deze tafel is Serafine Dierickx.

Als senior onderzoeker en kernexpert Relationele conflicten binnen het expertisecentrum Resilient People van hogeschool UCLL, draagt Serafine Dierickx bij aan praktijkgericht onderzoek naar thema’s zoals kindermishandeling en intrafamiliaal geweld. Serafine is ook coördinator van het postgraduaat Hulpverlening bij kindermishandeling, een samenwerking tussen hogeschool UCLL, de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK) en het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dit is een tweejarig postgraduaat dat hulpverleners handvaten biedt om kindermishandeling te detecteren, te stoppen, en om hervalpreventie en herstel te bewerkstelligen