
Werken met superdiverse klassen: groepswerk
Zorg ervoor dat groepswerk de effectiviteit van het leren niet vermindert!
In deze training ligt de focus op Strengths-based learning in groepswerk. We ontwikkelden een manier om leerlingen op een gestructureerde manier in groep te laten werken, terwijl ze toch kunnen kiezen uit werkvormen, aansluitend bij hun sterktes. Dat doen we door de werkvormen deels zelf te laten samenstellen. Het handige is dat je als leraar op elk moment het groepswerk kunt stilleggen en overschakelen naar een klassikale les als je het gevoel hebt dat het niet loopt zoals verwacht.
Deze navorming kan ook op maat van jouw school. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij karel.moons@ucll.be.
Leerkrachten lagere school, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, en docenten hoger onderwijs.
In deze training leer je:
- Het kader van Strengths-based learning kennen. Ontwikkeling van hogere orde vaardigheden en leren via divers gedrag staan er centraal.
- Op een andere manier naar werkvormen kijken, die je kan ontleden in het ‘wat’ (wat leer je), het ‘hoe’ (hoe wil je leren) en hulp en feedback (hoe kunnen anderen mij helpen).
- Lessen maken voor groepswerk volgens de principes van SBL.
- Rubrics opstellen per les en het bijhorende evaluatieformulier vormgeven.
- De basisprincipes om SBL-lessen op een aangename en effectieve manier te begeleiden.
Groepswerk staat in veel scholen voor een ondoorzichtig proces waarin leerlingen beoordeeld worden op het eindresultaat, maar de leraar niet precies weet wie wat gedaan heeft. Deze vorm van groepswerk voorkomt dit. Dat komt omdat de les enerzijds heel gestructureerd wordt aangeboden en anderzijds de leerlingen de vrijheid hebben om elementen van opdrachten zodanig met elkaar te combineren dat ze hun sterktes kunnen inzetten.
In de navorming 'ervaar' je eerst (een deel van) een les groepswerk die we vervolgens analyseren. Zo wordt de structuur van de les helder en leer je al doende de basisprincipes kennen. Daarvoor moet je van het idee afstappen dat jouw interpretatie van een opdracht de enige juiste is!
Daarna analyseren we opdrachten in het 'Wat' het 'Hoe' en de 'Hulp en feedback'. Vervolgens ga je aan het werk voor je eerste les groepswerk. We leggen stap voor stap uit hoe je die opbouwt. Dan leer je hoe je deze les evalueert en wat daarvoor nodig is. We eindigen met de begeleidershouding tijdens de les: wat zijn de do 's en dont 's? Waar let je op? Hoe kan je de sterktes van leerlingen observeren en ze gebruiken om (vroegtijdig) problemen tussen leerlingen te voorkomen? Hoe zorg ik ervoor dat alle leerlingen 'mee' zijn zonder de verantwoordelijkheid daarover over te nemen?
Deze vorm van groepswerk ontstond in superdiverse klassen in kansarme wijken en werd verder ontwikkeld in de Teacher Academy for Creative Learning 'Acadimia', een Erasmus+ project.
Karel Moons
Karel Moons heeft heel wat ervaring met het begeleiden van scholen, schoolteams en directies in veranderingsprocessen. Karel ondersteunt eveneens scholen rond het werken aan sterktes in multiculturele groepen. Daarnaast is Karel onderzoeker bij het expertisecentrum Education & Development.
Breng je eigen laptop (met kabel) mee.
Keuze uit één van beide dagen:
- 26 februari 2026 in Diepenbeek
of
- 6 maart 2026 in Heverlee
Standaardprijs: 110 euro, inclusief broodjeslunch.
Wie de volledige masterclass volgt, krijgt 1 lesdag én 1 intervisiemoment gratis aangeboden. Dit is enkel geldig voor deelnemers die zich inschrijven voor de 5 navormingen rond 'Werken met superdiverse klassen'.