Een klein woordje uitleg over dit onderzoek

logo's

In Europa gebeurde er de afgelopen jaren heel wat onderzoek rond het ontwerp en gebruik van creatieve onderwijsmethoden in een divers onderwijslandschap. De Europese lerarenacademie voor creatief en inclusief leren, Acadimia, heeft als doel om leerkrachten op te leiden in deze verschillende methoden die hun oorsprong hebben in theater, gamification, drama, Montessori, STE(A)M, … 

Het internationale onderzoeksteam is samengesteld uit tientallen onderzoekers met diverse talige, inhoudelijke en professionele achtergrond. De deelnemende universiteiten, hogescholen en organisaties ontwikkelden in voorafgaand onderzoek 11 creatieve methodologieën die in eerdere Europese projecten uitvoerig getest en bijgestuurd werden. Met dank hieraan zijn er aan een aantal methodologieën reeds sterk uitgewerkte websites met lesmateriaal verbonden. Het professionaliseringsaanbod en -traject van Acadimia zorgen ervoor dat deze onderzoeksresultaten duurzaam verspreid worden op grotere schaal.

Hiertoe wordt een gemeenschappelijk curriculum gecreëerd dat gebruikt wordt om leerkrachten op te leiden via een gevarieerd aanbod van onder andere een zomercursus, live/online workshops, blended e-learning omgeving, … Het doel is om, door 900 leerkrachten, zowel in opleiding als reeds aan het werk, en 10.000 leerlingen rechtstreeks te bereiken en zo onderwijs creatiever en inclusiever te maken.

Dit project komt tot stand met de steun van Erasmus+ Teacher Academies en valt onder het expertisecentrum Education & Development.

De 11 aangeboden methodologieën worden onderverdeeld in 3 categorieën: Theater en improvisatie, Games en flexibele leerwegen en Digitale en innovatieve activiteiten.

Theater en improvisatie

theater lestechnieken

Drama in Education:

Drama in Education/ Creatief Drama is een methodologie die ruimte en tijd biedt om vanuit verschillende perspectieven naar moeilijke situaties van anderen te kijken. Via de ontwikkeling van empathie leren leerlingen meer begrip voor anderen en hun context op te brengen. Drama in Education betrekt leerlingen in fictie – die ze zelf creëren – en ondersteunt in het geven van betekenis aan moeilijke contexten.
 

Bekijk alle info over de gratis training op 9/10

EAR:

De EAR-methodologie vertrekt vanuit zowel theater als de Socratische methode om, via eenvoudige activiteiten, attitudes en gedrag van leerlingen te veranderen en actief burgerschap te ontwikkelen.

Bekijk alle info over de gratis training op 9/10

SEDIN: 

De SEDIN-methodologie heeft als doel om, vertrekkende van Montessori-principes, in te zetten op creatief leren om de sociale integratie op multiculturele scholen te bevorderen. Vanuit keuzevrijheid, autonomie, hands-on leren en creatieve theatermethodes zet je in op dieper leren bij je leerlingen.

Bekijk alle info over de gratis training op 20/10

Clear (Creative Learning):

Creative learning is een methodologie die zich richt op de relatie tussen theater(technieken) en leren. Het vertrekt vanuit hoe imitatie, actie, (rollen)spel en improvisatie kinderen helpen om met hun omgeving te communiceren en ervan te leren. 

Bekijk alle info over de gratis training op 7/10

Games en flexibele leerwegen

games en aanpasbare leerwegen

G.A.M.E.

Game geeft een synthese van de belangrijkste elementen van educatief en didactisch ontwerp binnen de thema’s inclusie en gamificatie. Het ondersteunt leerkrachten in het identificeren van de (spel)elementen die in een activiteit moeten worden opgenomen en in het zoeken naar op welke manier gebruikers kunnen worden aangezet tot deelname (motivatie).

Bekijk alle info over de gratis training op 25/09

Gamified learning

Gamified learning zet in op het combineren van motiverende tools in games met goed ontworpen leeractiviteiten om het engagement en de betrokkenheid van leerlingen te vergroten. Doelstelling is om activiteiten te creëren die deelnemers betrekken door middel van extrinsieke en intrinsieke motivatie(middelen).

Bekijk alle info over de gratis training op 9/10

Strenghts-based learning (SBL)

SBL combineert, als didactisch kader, principes uit de positieve psychologie en kennis rond zelfregulerend leren. Het erkent leerlingen als specialist van hun eigen leerproces en ondersteunt hen om hun eigen leerpad uit te bouwen op basis van aangeboden inhoud, uiteenlopende manieren van aanpak en de mogelijkheid tot het vragen van hulp. Met behulp van deze bouwstenen creëren leerlingen, rekening houdend met hun eigen sterktes, hun eigen lesopbouw.

Bekijk alle info over de gratis training op 20/10

Digitale en innovatieve activiteiten

digitale en innovatieve activiteiten

Digital Storytelling

Digital storytelling focust op het combineren van verhalen met multimedia-elementen. Dit leidt het kunnen werken met meeslepende, potentieel interactieve en boeiende formats met je leerlingen.

Bekijk alle info over de gratis training op 19/11

 

Montech

De Montech-methodologie combineert elementen van de Montessori pedagogie met Creative Computing. Technologie kan zo op een betaalbare manier landen in de klas, zonder de principes van Montessori de rug toe te keren.

Bekijk alle info over de gratis training op 19/11

Talent maker

De Talent Maker methodologie beschrijft hoe je het leerproces van leerlingen in een multiculturele context kan bevorderen door gebruik te maken van creatieve technologie en de talenten van de leerkracht.

Bekijk alle info over de gratis training op 5/11

Creative STE(A)M

Creative STE(A)M richt zich op de relatie tussen theater(technieken) en leren en zet in op het ervaringsgericht leren van klasgroepen. Kunst wordt geïntegreerd in STEM-lessen om de creativiteit, de betrokkenheid en de algemene leerervaring te verbeteren en wordt gebruikt als uitgangspunt voor het benaderen van wetenschappelijke onderwerpen.

Bekijk alle info over de gratis training op 7/10

Gratis trainingen aangeboden in het kader van Acadimia

Ook vanuit UCLL bieden we professionalisering in de elf creatieve methodologieën ontwikkeld met en door onze internationale partners in eerder onderzoek.

leraar geeft les aan kinderen

 

Ben jij leerkracht in het basis of secundair onderwijs? Ben jij lerarenopleider die dagelijks onze toekomstige leerkrachten opleidt?
Zoek je in je professionele leven naar creatievere lesvormen om alle kinderen/studenten aan boord te krijgen/houden, maar zie je door het bos de bomen niet meer?

Grasduin in ons aanbod en schrijf je in voor een gratis opleiding waardoor je spoedig zelf aan de slag kan met deze creatieve methodes om jouw lespraktijk een boost te geven.

Dit aanbod wordt gaandeweg aangevuld met nieuwe informatie. Je kan al een kijkje nemen op: https://european-acadimia.eu/. De projectwebsite is nog in ontwikkeling dus contacteer ons gerust als je specifieke info zoekt of vragen hebt.

Structuur van de trainingen: 

  • Elke training start met een gezamenlijk live sessie. Je kan voor die sessie al online materiaal doornemen, maar dat is niet verplicht. Tijdens de sessie worden eerst de principes van de methodologie uitgelegd, maar we gaan snel richting de praktijk en bekijken hoe je zelf een les kan maken. 
  • Na de sessie is het aan jou. Je ontwikkelt een les binnen de methodologie voor jouw klas. We voorzien een online feedback moment om hierover vragen te stellen en van gedachten te wisselen. 
  • Je geeft die les aan je leerlingen. Dat kan eenmalig, maar het staat je vrij om meerdere lessen te maken en te geven. Minstens één les evalueer je met je leerlingen (aan de hand van een vast evaluatieformulier). We spreken dit moment samen in de sessie af.
  • Het hele proces wordt via korte vragenlijsten opgevolgd. Om die in te vullen krijg je van ons een lerarencode (per gevolgde training)

Gratis training: game, speciaal voor zorgleerkrachten

Leeftijd van de leerlingen 2,3 tot 23 jaar

G.A.M.E. staat voor: Goal, Accessibility, Motivation, Environment.  Via deze begrippen leer je leeractiviteiten ontwerpen voor individuele leerlingen of voor leerlingen met een zorgbehoefte in een klas. Tegelijk zijn deze begrippen de kernelementen van Game-based learning, waardoor er een bijzondere aandacht ontstaat voor motivatie en toegankelijkheid voor leren. 

G.A.M.E. werd ontwikkeld aan de universiteit van Firenze en heeft de vorm gekregen van een kaartspel, waarmee je keuzes maakt die voor noden van jouw leerling belangrijk zijn. Ze dwingen je als het ware om nauwgezet te focussen op de aanpassing van bestaande materialen of het ontwerpen van nieuwe.

In deze nascholing leer je: 

  • Onderscheiden wat voor het leerproces van leerlingen met noden echt belangrijk is.
  • Je leeractiviteit ontwerpen op maat vanaf je leerdoel tot aan de evaluatie.
  • Gebruik maken van principes uit Game-based learning om leerlingen extra te boeien en te motiveren.
  • De beperkingen van één leerling om te buigen tot voordelen voor de hele klas.

 
📅 25/09/2025 van 09.00 tot 12.30 📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: CLEAR (CREATIVE LEARNING)/CREATIVE STEAM

Leeftijd van de leerlingen: 
-CLEAR: 3 tot 10 jaar
-CREATIVE STEAM: 11 tot 14 jaar
Deze creatieve leermethodologieën zijn erop gericht om een boeiende, dynamische en veilige(re) leeromgeving te creëren die gebruikt maakt van kunst en theatertechnieken.

CLEAR zet in op het gebruik van onder andere imitatie, (rollen)spel, improvisatie om kinderen aan te zetten tot actief leren waardoor ze lesinhouden beter begrijpen en onthouden. De aangeboden input is toepasbaar op alle inhouden van de basisschool.

Creative STEAM wil van zijn kant complexe wetenschappelijke concepten en begrippen bevattelijker maken voor leerlingen door hen actief te laten nadenken over reële uitdagingen/problemen/vraagstukken en deze te presenteren door middel van kunst. Samen werken leerlingen en leerkracht door middel van een actiegerichte aanpak ondersteund door theater(technieken) toe naar een ervaringsgericht begrip van de vooropgestelde problematiek.

In de workshops maak je actief kennis met de gefaseerde aanpak binnen de methodologieën en leer je deze te vertalen naar je eigen klaspraktijk. Onder begeleiding leer je hoe je leerlingen extra kan stimuleren in hun nieuwsgierige houding en probleemoplossend denken waardoor je de lesinhoud voor veel leerlingen toegankelijker maakt.

 📅 7/10/2025 van 09.00 tot 12.30📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: Drama in Education en EAR

Leeftijd van de leerlingen: 6 tot 23 jaar. (We stemmen in de sessie af op jouw leeftijdsgroep.)

Drama introduceren in de klas: het blijft een uitdagende stap voor veel leraren. In deze training leer je hoe je drama kan inzetten om moeilijke thema ‘s te bespreken en leerlingen via een aantal principes, gebaseerd op empathie, tot het zien van andere standpunten kan bewegen. De aanpak is erg gestructureerd en zorgt ervoor dat de les niet te chaotisch wordt. Werken met drama om moeilijke thema ’s te bespreken biedt leerlingen de ruimte om zich achter ‘iemand anders’ kunnen verschuilen en zorgt ervoor dat ze niet verplicht zijn om hun eigen mening te verkondigen. 

Drama in Education werd ontwikkeld in Hongarije, een land dat nu politiek erg onder druk staat en waar polarisatie sterk speelt. EAR werd ontwikkeld in Griekenland en haalt een aantal van hun principes uit de Socratische dialoog en uit de Griekse tragedie.

In deze training leer je: 

  • Dilemma ’s leeftijdsadequaat formuleren. 

  • Dilemma ’s vertalen naar scenario’s die leerlingen ertoe aanzetten om hun standpunten diepgaander te onderzoeken.

  • Een aantal werkvormen uit drama veilig en gestructureerd inzetten.

  • Reflecteren met leerlingen zodat ze zich genuanceerd en respectvol kunnen uitdrukken (zonder dat ze het gevoel krijgen dat vooral jouw mening telt).

  • Een keuze maken voor de methodologie (EAR of Drama in Education), die jou het meest ligt. 

Voor deze training breng je een drietal dilemma ’s mee die je in de les wil gebruiken. Dat kunnen maatschappelijke/politieke kwesties zijn of meer persoonlijke/morele dilemma’s. De les wordt sterker als de thema’s aansluiten bij de leefwereld van jouw leerlingen. 

 📅 9/10/2025 van 09.00 tot 12.30📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: Gamefied learning

Leeftijd van de leerlingen: 6 tot 23 jaar. (We stemmen in de sessie af op jouw leeftijdsgroep.)

Kinderen en jongeren spelen graag games. In deze methode wordt er van de meer gezonde principes van Gaming gebruik gemaakt om lessen sterker en aantrekkelijker te maken. We ontwerpen dus lessen, geen games!

In Gamified Learning maak je dan ook kennis met de principes van Gaming theorieën en zie je hoe je daarmee lessen kan ontwerpen zonder de leerdoelen uit het oog te verliezen. Idealiter zit de opvolging van de leerresultaten in de les verwerkt.

Gamified learning werd ontwikkeld in IJsland, dat bekend staat om hun hoogstaande onderwijskwaliteit. 

In deze training leer je: 

  • Leeruitkomsten en evaluatie verbinden aan elementen uit Gamified learning.

  • Vertrekkende van metaforen een storyline op te zetten die past bij je les 

  • Je les vormgeven op basis van uitdagingen en progressie. 

  • Je les dusdanig ontwerpen zodat leerdoelen, timing en praktische organisatie één geheel vormen.

Breng een bestaande les of materiaal voor een les mee waarrond je graag wilt werken. Om het haalbaar te houden beperk je je voor een eerste les best tot inhouden voor maximaal twee lesuren. 

Breng een bestaande les of materiaal voor een les mee waarrond je graag wilt werken. Om het haalbaar te houden beperk je je voor een eerste les best tot inhouden voor maximaal twee lesuren. 

 📅 9/10/2025 van 14.00 tot 17.30📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: Strenghts-based Learning - groepswerk 20/10/2025

Leeftijd van de leerlingen: 8 tot 23 jaar. 

Strengths-based learning (SBL) werd ontwikkeld in scholen met een grote culturele diversiteit in kansarme wijken. Centraal staat de vraag hoe de sterktes die leerlingen halen uit hun persoonlijke geschiedenis en culturele achtergrond kunnen inzetten in hun leerproces. SBL opent de weg tot differentiëren, zonder dat je voor elke groep een apart traject uitwerkt. 

In deze training ligt de focus op Strengths-based learning in groepswerk. We ontwikkelden een manier om leerlingen op een gestructureerde manier in groep te laten werken, terwijl ze toch kunnen kiezen uit werkvormen, aansluitend bij hun sterktes. Dat doen we door de werkvormen deels zelf te laten samenstellen. Het handige is dat je als leraar op elk moment het groepswerk kunt stilleggen en overschakelen naar een klassikale les als je het gevoel hebt dat het niet loopt zoals verwacht.

De training is erop gericht op Strengths-based te leren denken, lessen te leren voorbereiden en leerlingen op een effectieve manier te evalueren. 

Strengths-based learning werd ontwikkeld in grootstedelijke contexten in Vlaanderen en de mijnstreek in Limburg.

In deze training leer je:

  • Het kader van Strengths-based learning kennen. Ontwikkeling van hogere orde vaardigheden en leren via divers gedrag staan er centraal.
  • Op een andere manier naar werkvormen kijken, die je kan ontleden in het ‘wat’ (wat leer je), het ‘hoe’ (hoe wil je leren) en hulp en feedback (hoe kunnen anderen mij helpen).
  • Lessen maken voor groepswerk volgens de principes van SBL.
  • Rubrics opstellen per les en het bijhorende evaluatieformulier vormgeven. 
  • De basisprincipes om SBL-lessen op een aangename en effectieve manier te begeleiden. 

We voorzien extra digitale coaching om je te begeleiden in het maken van de eerste les.

 
📅 20/10/2025 van 09.00 tot 12.30 📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: SEDIN

Leeftijd van de leerlingen: 6 tot 12 jaar. 

De SEDIN-methodologie steunt op fundamentele Montessori-principes zoals kosmisch onderwijs, autonomie, keuzevrijheid en hands-on leren om, op verschillende manieren, verschillende onderwerpen in het curriculum te behandelen/benaderen. In deze methodologie combineren we dan ook deze Montessori-gerichte aanpak met het gebruik van creatieve theatermethoden om te laten zien hoe gepresenteerde concepten verder kunnen worden onderzocht en hoe leerlingen kunnen profiteren van dieper leren door verschillende activiteiten echt te ervaren. Het element drama stelt leerlingen immers in staat om de leerstof op een actieve manier te verkennen en zich onder te dompelen in de concepten.  

De SEDIN-methodologie is gebaseerd op de ervaring dat het gebruik van creatieve methodologieën in de klas het potentieel heeft om de sociale integratie van leerlingen en de samenwerking tussen leerlingen te bevorderen, alsook de klasomgeving te verbeteren en het verwerven van kennis te vergemakkelijken. 

Het doel van deze training is om je te laten kennis maken met een verscheidenheid aan technieken die jou kunnen helpen bij het ontwerpen van inclusieve en creatieve leermogelijkheden. 

Aan het einde van de sessie weet je hoe je inclusieve onderwijsactiviteiten kan voorbereiden en presenteren door Montessori-principes en actief creatief leren in de klas op te nemen.

We hopen dat het uitdaging mag zijn voor jou om na deze sessie van een bestaande traditionele les een meer inclusieve les te maken!

 
📅 20/10/2025 van 14.00 tot 17.30 📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: Talent Maker

Leeftijd van de leerlingen: 3 tot 10 jaar

De innovatieve Talent Maker methodologie steunt op verscheidene wetenschappelijke theorieën zoals de theorie van Meervoudige Intelligentie van Howard Gardners en de Maker Education-benaderingen.

Concreet bieden leerkrachten hun leerlingen workshops/challenges aan die vertrekken vanuit hun passies en bijgevolg erg uitlopend zijn. Denk hierbij aan workshops rond sport, DIY, muziek, koken, robotica/programmeren, …. De praktische praktijken hebben oog voor het idee van circulaire economie en zetten dus in op upcycling en het integreren van betaalbare (al dan niet technologisch ondersteunde) materialen om de functionaliteit van een beoogd eindproduct te maximaliseren.

Op een toegankelijke manier leerlingen aanmoedigen om een artefact te creëren waar ze door gepassioneerd zijn dan wel in een gebied waar ze vaardig waardoor ze gaandeweg hun kennis verruimen, hun digitale competenties en hun samenwerkings- en kritisch denkvermogen stimuleren. 

In deze workshop krijg je een beter zicht op de achterliggende principes van Talent Maker, ga je aan de slag met concrete (les)ideeën en stap je buiten met hernieuwde inspiratie om aan de slag te gaan met de talenten van jouw leerlingen.

📅 09/05/2025 van 09.00 tot 13.00📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

 📅 5/11/2025 van 09.00 tot 12.30📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Gratis training: MonTech/Digital storytelling (Scratch)

Leeftijd van de leerlingen: 6 tot 12 jaar. 

Moest Maria Montessori vandaag nog leven, hoe zou zij dan technologie in haar klas gebruiken, met kinderen en door leerkrachten, zonder de principes van haar methodologie te verraden?

Vanuit deze vraag vertrekt de MonTech-methode om Montessorionderwijs met behulp van Creative Computing aan te passen aan steeds veranderende contexten van multiculturele scholen. Dit updaten van de Montessori-principes met behulp van moderne, digitale tools gebeurt met oog voor scholen met beperkte middelen.

In deze workshop leer je kinderen actief betrekken bij het creëren van projecten die vertrekken vanuit de creatieve leerspiraal van Mitch Resnik en die focussen op een cyclus van verbeelden, creëren, spelen, delen en reflecteren.

Er is oog voor typische Montessori-elementen die vertrouwen op het indrukwekkende leervermogen van kinderen. Kinderen worden aangemoedigd om zelf keuzes te maken, leren feedback geven en ontvangen. 

Technologie wordt doelgericht en activerend ingezet om creatief leren te bevorderen én om kinderen een stem te geven. Om leerkrachten hierin te ondersteunen, komen MakeyMakey, Scratch, … dan ook in concrete voorbeelden aan bod binnen deze workshop.

📅 19/11/2025 van 09.00 tot 12.30 📍UCLL campus Hertogstraat Heverlee

Zomercursus Gerona 30 juni - 4 juli 2025

Heb je het moeilijk om een keuze te maken in bovenstaand aanbod van trainingen? Sluit je dan aan bij onze zomercursus in het prachtige Gerona! 

Acadimia nodigt je uit voor een unieke ervaring waar je gratis face-to-face trainingen kunt volgen in de boven vernoemde creatieve methodologieën. Naast inspiratie voor meer inclusief en creatief onderwijs is deze zomercursus ook een uitgelezen kans om te netwerken met gelijkgestemde individuen vanuit verschillende Europese landen. En dat alles op een prachtige locatie in Gerona! 

Indien je interesse hebt, neem dan gerust contact om met ons. De gegevens vind je onderaan de pagina

Contactgegevens

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? 

We horen graag van je!

Neem contact op met Karel Moons, Mieke Achtergaele of Silvia Viaene, de onderzoekers en trainers binnen dit project. (karel.moons@ucll.be mieke.achtergaele@ucll.be silvia.viaene@ucll.be )

Over het expertisecentrum Education & Development

Education & Development richt zich op leren binnen onderwijs, bedrijven en non-profit. Via praktijkonderzoek, vormingen en consultancy, ontwikkelen we knowhow voor werkveld en beleid. Onze hands-on aanpak stimuleert innovatie en maakt inzichten vanuit onderzoek toegankelijker en effectiever. Wij zien leren in verschillende contexten als drijvende kracht achter duurzame vernieuwing en werken samen met onze partners om een lerende samenleving te bevorderen die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

ACAδIMIA: 101104783-EDU-2022-1-GR-PEX-TEACH-ACA.