De pensioenleeftijd wordt de komende jaren stelselmatig verhoogd tot 67 jaar.

Om werk werkbaar te maken is het essentieel om gezondheid centraal te stellen en in te zetten op levensstijlfactoren die deze bedreigen. Denk aan strategieën om stress te verminderen en welzijn te bevorderen (een goede werk-privébalans), en gezonde voeding, beweging, en ergonomie te stimuleren.
Hierbij kijken we enerzijds naar de individuele verantwoordelijkheid en anderzijds naar hoe een organisatie een gezonde werkplek kan creëren.
In deze navorming wordt aan de hand van het intervention mapping protocol in transdisciplinaire teams aan de slag gegaan met casussen uit de praktijk waarop ze het intervention mapping protocol leren toepassen. Ook vanuit je eigen praktijk kan je een casus voorleggen.
Na het volgen van deze navorming heb je een beter inzicht in strategieën en iniatieven om op werkplekken een gezonde omgeving te creëren en elkaar te motiveren tot gezond gedrag.

Doelgroep

Iedereen met interesse (in bedrijven, organisaties, zorg) om te werken aan een gezondheidsbeleid

Interene - externe diensten preventie en bescherming op het werk

Preventie adviseurs

Gezondheidsbevorderaars

Studenten

Doelstellingen

Na afloop van de navorming kan je:

  • je eigen levensstijl kritisch onder de loep nemen
  • intervention mapping protocol toepassen op een (je eigen) casus: vanaf analyse tot uitwerking van een actieplan
  • bestaande acties opzoeken (inspiratie) en kritisch evalueren
  • strategieën voor gedragsverandering toepassen om een gezonde werkomgeving te creëren
  • transdisciplinair samenwerken om in team te komen tot een actieplan
Programma

De lessen gaan telkens door op dinsdagavond:

  • 10/2/2026 van 18-21u (campus Hertogstraat): Kadering werkbaar werk, gezonde levensstijl en leermodule
  • 3/3/2026 van 18-21u (campus Hertogstraat): Ergonomie + terugkoppeling oefeningen gezonde levensstijl leermodule 
  • 10/3/2026 van 18u-22u (campus Hertogstraat): Intervention mapping & opdracht
  • 17/3/2026 van 18u-21u (campus Hertogstraat): Strategieën voor gedragsverandering
  • 24/3/2026 van 18u-20u (campus GHB): Bezoek aan de zorgstraat Health Innovation Living Lab (HILL)
  • 21/4/2026 van 18u-20 (campus Hertogstraat): Begeleide werksessie voor de opdracht
  • 28/4/2026 van 18-20u (online): Mogelijkheid tot online vragenstellen ifv de opdracht
  • 5/5/2026 van 18-20u (campus Hertogstraat): Begeleide werksessie voor de opdracht
  • 12/5/2026 van 18-20u (online): Mogelijkheid tot online vragenstellen ifv de opdracht 
  • 19/5/2026 van 18-21u (campus Hertogstraat): Presentatie van de groepsopdracht
  • 26/5/2026 van 18-20u (campus Hertogstraat): Feedback en terugblik navorming

 

De lesgevers zijn lectoren aan UCLL binnen de opleiding Voedings- en dieetkunde en Health Care management met een achtergrond in gezondheidsbevordering. Beide zijn ze onderzoeker bij het Expertisecentrum Health Innovation.

Georganiseerd door
Praktische info
  • Lesdagen: de lessen gaan door op dinsdagavonden op UCLL campus Hertogstraat en campus Gasthuisberg (GHB)
    • UCLL campus Hertogstraat, Hertogstraat 178, 3001 Heverlee
    • UCLL campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven
  • Prijs: 500€ per deelnemer.
    Inschrijving: je kan je inschrijven voor deze opleiding enkel via het inschrijfformulier. Uiterste inschrijvingsdatum: 3/02/2026.
    Op dit moment kan je je nog niet inschrijven.
  • UCLL-studenten: gratis deelname binnen de opleiding, niet inschrijven via het inschrijfformulier.
    Indien interesse: mail sturen naar erika.vanhauwaert@ucll.be
Datum en locatie (met begin- & einduur)
UCLL Campus Hertogstraat
UCLL Campus Hertogstraat
UCLL Campus Hertogstraat
UCLL Campus Hertogstraat
UZ Leuven campus Gasthuisberg
UCLL Campus Hertogstraat
Online
UCLL Campus Hertogstraat
Online
UCLL Campus Hertogstraat
UCLL Campus Hertogstraat
Contact

Katrien Verhoeven

Katrien
Verhoeven

Erika Vanhauwaert

Erika
Vanhauwaert
Contact praktisch

Marie-Rose Rouffa

Marie-Rose
Rouffa
Analytisch nummer
5107001000
Interne referentie
PROG00016