OSPGAL_supportgroep

Een klein woordje uitleg

Gezinnen kunnen zwaar getroffen worden als blijkt dat een van de ouders, als gevolg van kanker, ongeneeslijk ziek is. Midden in het verdriet, onzekerheid en onmacht duiken er veel vragen en bezorgdheden op: “Hoe nu verder? Wat moet ik allemaal regelen? Hoe gaan we dit doen met de kinderen? Zal mijn partner het kunnen redden alleen? Waar moeten we nog op letten? …”

Met dit praktijkonderzoek (2023-2025) willen we de kwaliteit van leven verbeteren voor gezinnen in zulke situaties door (co-)ouders in contact te brengen met elkaar over ouderschapsgerelateerde vragen.

We vertrekken hierbij vanuit literatuur en goede voorbeelden (nationaal en internationaal) en gaan op basis van deze achtergrond in gesprek met ouders, familie, vrienden, zorgverleners, vrijwilligers.

Het doel van dit project is om een methodiek uit te werken waarbij lotgenoten in de vorm van oudersupportgroepen steun kunnen vinden bij elkaar en die aangepast is aan de noden van ouders wanneer een van beiden ongeneeslijk ziek is als gevolg van kanker.

Dit project komt tot stand met de steun van de Koning Boudewijn Stichting en valt onder het expertisecentrum Resilient People.

OSPGAL_gesprek

Steun en versterking door oudersupport

Waar willen we met dit project naartoe? Uiteindelijk willen we versterking realiseren op verschillende domeinen. Allereerst willen we steun bieden aan ouders en gezinnen door in te zetten op versterking van de ouder-kindrelatie in zulke situaties. 

Ook willen we hiermee het netwerk van deze gezinnen (familie, vrienden, hulpverleners, leerkrachten, vrijwilligers…) versterken in hun vragen over hoe het thema ouderschap bij ongeneeslijke ziekte bespreekbaar te maken. 

Tenslotte willen we versterking van de psychosociale ondersteuning buiten de ziekenhuiscontext realiseren door de oudersupportgroepmethodiek duurzaam te verankeren in de inloophuizen

Onderzoeksmethode - design thinking

In dit project passen we de design thinking methode toe. Deze gebruiksgerichte onderzoeksmethodologie stelt vijf principes voorop voor service design: (1) de gebruiker staat centraal bij het ontwerpen van de diensten. (2) Dit gebeurt in co-creatie met verschillende betrokkenen. (3) Via rangschikking wordt de dienst gevisualiseerd als een opeenvolging van gebeurtenissen. (4) Fysieke artefacten helpen om immateriële zaken te visualiseren. (5) We kijken holistisch door rekening te houden met de bredere context.

Aan de hand van vijf stappen doorlopen we een cyclisch-dynamisch onderzoeksproces: (1) Inleven (‘Empathize’), (2) Omschrijven en definiëren van het probleem (‘Define’), (3) bedenken van mogelijke oplossingen (‘Ideate’), (4) uitwerken van ideeën en aftoetsen op haalbaarheid (‘Prototype’), en (5) testen in de praktijk (‘Testing’).

© OSG PAL project – Design Thinking Methode

© OSG PAL project – Design Thinking Methode

Uitnodiging tot deelname

Om een goede en gepaste methodiek voor oudersupport bij kanker te kunnen ontwikkelen gaan we de komende maanden (tussen november ‘24 en mei ’25) in gesprek met ouders, familie, vrienden, zorgverleners, vrijwilligers. 

Zo kunnen we samen verkennen wat de vragen, noden en bezorgdheden zijn van ouders, gezinnen en hun omgeving. Hoe proberen mensen hierin een weg te vinden? Hoe kan je steun en verbinding vinden bij elkaar? Wat werkt er? En wat niet? Of wat er zou kunnen werken…? Welke benadering hebben we nodig? Welke materialen of platformen? Welke soort gespreksvormen? Etc… Samen met alle betrokkenen willen we dit uitzoeken en ontwikkelen.

  • We zijn op zoek naar mensen die van heel nabij ervaring hebben met het nakend verlies van een ouder ten gevolge van kanker in een gezin met opgroeiende kinderen (tussen 0 en 25 jaar oud).

  • Ben je zelf ouder of partner in een getroffen gezin? Ben je familie? Vriend of vriendin? Vrijwilliger of hulpverlener voor zulke gezinnen? En wil je daarover spreken? 

  • Het kan hierbij gaan over gezinnen waarbij de zieke ouder momenteel in palliatieve conditie leeft, waarbij de resterende tijdsspanne breed kan zijn, gaande van meerdere maanden tot jaren in vooruitzicht. 

  • Het kan ook gaan over gezinnen waarbij de zieke ouder reeds overleden is en de betrokken naastbestaanden graag willen spreken over wat ze nodig hadden, wat hen geholpen heeft, wat niet, wat ze anders zouden gedaan hebben of wat ze zeker opnieuw zo zouden doen… 

  • De gesprekken zullen plaatsvinden tussen november ‘24 en mei ’25.

  • Dit kan individueel of in groep zijn. We kunnen samen bekijken hoe je dit wenst. Ook de plaats van gesprek bepalen we in overleg.

  • Heb je interesse of vragen? Mail dan gerust naar Yvonne.Denier@ucll.be of meld je aan via onderstaande link.

oudersupport bij kanker - contactgegevens onderzoeksteam

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? We horen het graag.

Over expertisecentrum Resilient People

Veerkracht maakt deel uit van het omgaan met levensuitdagingen tijdens overgangsperioden op verschillende levensgebieden. 
Resilient People draagt als interdisciplinair expertisecentrum bij aan de duurzame ontwikkeling van veerkrachtige relaties in de samenleving.

Met vier focuslijnen, bestaande uit medewerkers op het gebied van welzijn, gezondheidszorg, management en lerarenopleidingen, richten we ons op expertise, doen we praktijkgericht onderzoek en bieden we vraaggestuurde diensten en cursussen aan om sterke relaties en organisaties te bevorderen. We creëren maatschappelijk relevante projecten op het gebied van welzijn, gezondheidszorg, justitie en onderwijs.