Biomeiler

Fruitteeltbedrijven worden jaarlijks geconfronteerd met grote hoeveelheden resthout (ca. 30.000 ton hout) afkomstig van snoeien en rooien van fruitbomen. Verschillende initiatieven om dit resthout te valoriseren werden in het verleden opgestart o.a. productie van kaarsen voor vorstbestrijding (www.haspenwood.com). Dergelijke – vaak lokale - initiatieven zijn waardevol, maar niet in staat om grote hoeveelheden te verwerken. Huidige verwerkingsmethodes zoals verbranding (lokaal of gecentraliseerd) zijn ecologisch minder wenselijk.
In dit project wordt het systeem van de biomeiler onderzocht in het kader van lokale verwerking van houtige reststromen. Bij een biomeiler wordt het houtig materiaal, eventueel samen met een andere afvalstroom zoals stalmest of – in dit geval – rottend fruit, traag gecomposteerd (> 1jaar). Naast de productie van compost genereert de biomeiler ook warmte die nuttig en lokaal aangewend kan worden.  
Met dit project willen we, in eerste instantie, de kwaliteit van biomeilercompost analyseren ten opzichte van commercieel beschikbare compost. Een topic dat tot op heden nog niet goed werd bestudeerd en waardoor de afzet en gebruikstoepassingen van biomeilercompost eerder beperkt is. Hiertoe worden (i) 4 testbiomeilers opgezet waarvan de compostproductie wordt opgevolgd en (ii) wordt een uitgebreide vergelijking, op basis van courante kwaliteitsparameters, gemaakt van biomeilercompost ten opzichte van commercieel beschikbare compost. In tweede instantie, wordt de nuttige aanwending van warmte onderzocht via (i) de testbiomeilers en (ii) via analyse van de potentiële warmteproductie en -vraag bij een fruitteler zelf. Finaal wordt een handige Excel rekentool opgeleverd waarmee fruittelers zelf de kosten en baten kunnen uitrekenen voor de opbouw en compostproductie op hun eigen fruitteeltbedrijf. Een inschatting van de warmteproductie van de biomeiler wordt eveneens mee verwerkt in de rekentool.
De te verwachten impact is dat fruittelers via dit project een nieuwe manier leren kennen om hun houtige reststromen te verwerken tot hoogwaardige compost die op het eigen bedrijf gebruikt kan worden (wat kan leiden tot een kostenreductie). Aan de hand van opleiding, demodagen en andere communicatie-activiteiten (in samenwerking met de partners van het project) willen we de kennis breed verspreiden onder de fruittelers als hoofddoelgroep van het project, maar nemen we ook actie om de projectresultaten kenbaar te maken bij andere geïnteresseerde doelgroepen zoals organisaties die instaan voor o.a. bermbeheer. Ten slotte willen we in dit project ook de eerste stappen zetten richting nuttige warmte-aanwending afkomstig van het composteringsproces. 

Code
PWO Biomeiler 22 Lim
Startdatum
Einddatum
Financieringskanaal
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Projectleider
Expertisecentrum
Partners
  • BelOrta (BE)
  • Boerennatuur vzw (BE)
  • Clima Concept (BE)
  • Fruitteeltbedrijf Vandervelpen (BE)
  • J&R Fruit Company (BE)
  • Stichting Biomeiler (BE)
  • VLACO (BE)