Dagelijkse mondverzorging bij jongvolwassenen: Filling the gap

Je rijbewijs halen, op kot gaan, je eerste loon verdienen: allemaal leuke eerste keren die jongvolwassenen zich nog lang blijven herinneren. Maar wanneer maakten ze voor het eerst zelf een afspraak bij de tandarts of kochten ze voor het eerst zelf een nieuwe tandenborstel en tandpasta? Omdat jongvolwassenen zoveel nieuwe ervaringen opdoen, vergeten ze vaak hun mondgezondheid te onderhouden. Deze PWO heeft als doel het competentieniveau van jongvolwassenen ten aanzien van hun mondgezondheid te verhogen en hun autonomie om dit te doen te versterken.
Zodra jongeren de leeftijd van 18 jaar bereiken, daalt het percentage jongeren dat jaarlijks de tandarts bezoekt spectaculair, als gevolg treden er meer mondgezondsheidproblemen op, met impact op de algemene gezondheid. Vaak worden deze echter pas opgemerkt en ervaren op latere leeftijd wanneer er reeds onomkeerbare schade is. Tot de leeftijd van 18 jaar biedt het huidige beleid ondersteuning om de mondzorgcompetenties (kennis, vaardigheden, …) te verbeteren door een volledige terugbetaling van basistandzorg. Vanaf 19 jaar valt zowel de terugbetaling als de sociale controle van ouders weg aangezien deze leeftijdsgroep het huis uit gaat (op kot, alleen wonen, …). De mondzorggewoontes die de groep 18 tot 26-jarigen ontwikkelt zijn bepalend voor de verdere mondgezondheid en bijgevolg de algemene gezondheid. Daarom is actie aan de orde.
Enerzijds is er een gebrek aan recente relevante gegevens over de mondgezondheid en -verzorging van 18 tot 26-jarigen in België. Anderzijds is er ook een gebrek aan afgestemde methodieken om de mondgezondheid(competenties) van deze leeftijdsgroep te bevorderen. Dit PWO heeft daarom twee doelstellingen: 1) Dit onderzoek zal een representatief beeld geven van het huidige competentieniveau van de dagelijkse mondverzorging van de diverse groep jongvolwassenen (18-26j.) in Vlaanderen. 2) Vervolgens wordt er a.d.h.v. het Intervention Mapping Protocol een interventie ontwikkeld en geëvalueerd die de jongvolwassenen in staat stelt dit competentieniveau te verhogen. Bij het behalen van deze doelstellingen zal rekening gehouden worden met de verschillende subdoelgroepen: schoolgaande, werkende en kwetsbare jongvolwassenen. Er zal een draagvlak gecreëerd worden dat verschillende partners motiveert en empowert om tot actie over te gaan.
Door op mondgezondheidspreventie in te zetten in deze levensfase, kan een grote hoeveelheid aan latere curatieve en restauratieve kosten voor zowel het individu als de maatschappij vermeden worden.

Code
PWO Filling the gap 22
Startdatum
Einddatum
Projectleider
Expertisecentrum
Partners
  • Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten (BE)
  • Co-Prev (BE)
  • Universiteit Gent (BE)
  • Vlaams Instituut Mondgezondheid (BE)
  • n.n. (BE)