Het effect van echte verhalen. Een holistische aanpak in effectmeting binnen de bijzondere jeugdzorg.

Voorbij de cijfers. Een geïntegreerde benadering van effectmeting binnen de bijzondere jeugdzorg.

Effectmeting is binnen de integrale jeugdhulp niet meer weg te denken. Het agentschap Opgroeien agendeerde dit thema in 2018 (en eveneens in 2022) als kwaliteitsthema en vele organisaties hebben reeds stappen gezet om effectmeting uit te bouwen binnen hun werking. Ze botsen echter op verscheidene drempels, met name moeilijkheden om concrete indicatoren uit te werken, gebrek aan interne expertise en draagvlak binnen de organisatie, én de nood aan meer kwalitatieve en creatieve methodieken. Momenteel wordt effectmeting nog vooral cijfermatig aangepakt met als doel om te verantwoorden. Kwalitatieve methodieken kunnen de context en eigen stem van jongeren en gezinnen binnenbrengen zodat naast ‘wat’ er bereikt wordt, ook het ‘hoe’ en ‘waarom’ iets wel of niet werkt in een bepaalde context zichtbaar wordt en men hieruit kan leren.

Het doel van dit PWO is de ontwikkeling van een geïntegreerde benadering, d.w.z. een combinatie van cijfermatige en kwalitatieve methodieken, van effectmeting binnen organisaties voor bijzondere jeugdzorg (OVBJ), module contextbegeleidingsdiensten.

Het project is opgebouwd uit verschillende werkpakketten.

  • WP1: We ontwikkelen samen met jongeren, gezinnen en professionals een gedragen Theory of Change voor OVBJ contextbegeleiding die de ervaren effecten van jongeren en gezinnen (door middel van trajectverhalen) verbindt met collectieve doelen op niveau van de organisaties en de sector, en de weg van verandering uittekent.
  • We bepalen samen met professionals geschikte indicatoren voor de effecten in de Theory of Change en evalueren samen met jongeren, gezinnen en professionals de relevantie en haalbaarheid van verschillende methodieken. We hebben hierbij specifiek aandacht voor kwalitatieve en arts-based methodieken die de context én stem van jongeren en gezinnen binnenbrengen. Om tegemoet te komen aan de dubbele doelstelling van effectmeting (verantwoording en leren) worden verschillende scenario’s voor een optimale geïntegreerde benadering van cijfermatige en kwalitatieve methodieken uitgewerkt die gecapteerd worden in een praktijkgericht draaiboek (met bijhorende trainingsmodules).
  • In twee proeftuinen binnen OVBJ contextbegeleiding worden de scenario’s voor een geïntegreerde benadering uitgetest en het praktijkgerichte draaiboek gevalideerd.
  • Samen met de sector en via o.a. rondetafelgesprekken met beleidsactoren en jeugdhulpkoepelorganisaties bekijken we hoe een geïntegreerde benadering van effectmeting duurzaam kan worden geïmplementeerd binnen OVBJ en breder (bv. train-the-trainer, lerend netwerk, dienstverleningsaanbod,…).

In dit PWO beogen we als output (1) een praktijkgericht draaiboek met verschillende scenario’s voor een geïntegreerde benadering van effectmeting binnen OVBJ contextbegeleidingsdiensten met focus op tools en inspirerende voorbeelden en (2) de vertaalslag met én naar de sector om het praktijkgericht draaiboek duurzaam te implementeren, zoals train-the-trainer, lerend netwerk en dienstverleningsaanbod.

Code
PWO Effect OVBJ 23 Leu
Startdatum
Einddatum
Projectmedewerker