Het leefwereldperspectief als hefboom voor een sociaal rechtvaardige klimaattransitie
Leuven is één van de 100 Europese steden (Mission100) die een voorttrekkersrol speelt om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. De stakeholders van het Leuvense consortium Leuven2030/Urban Lab geven aan: “De duurzame transitie is niet enkel urgent, ze moet ook inclusief en sociaal rechtvaardig zijn.” Tegelijk formuleren Leuvense sociale werkers een aantal centrale uitdagingen: (a) niet elke stakeholder binnen Urban Lab/Leuven2030 zit met evenveel beslissings- en articulatiemacht aan de tafel, (b) de verschillende stakeholders hebben geen gelijke middelen om te investeren in de voorbereidingen, bijeenkomsten en creatieve processen, (c) het leefwereldperspectief van wie in armoede en/of sociale uitsluiting leeft is niet of te weinig aanwezig bij de stakeholders en (d) wie het leefwereldperspectief wel kan binnenbrengen blijkt vaak het zwakke broertje aan tafel.
Over de vraag hoe dat leefwereldperspectief dan binnen moet worden gebracht en hoe dit perspectief ook kan wegen op de beslissingen, verschillen de meningen. Met voorliggend onderzoeksproject zoeken we antwoorden op de volgende uitdaging: Hoe kunnen we het leefwereldperspectief van Leuvenaars die armoede en/of sociale uitsluiting ervaren aanwezig stellen in de ontwikkelingsprocessen van het Leuven 2030 Urban Lab met als doel een sociaal rechtvaardige klimaattransitie in Leuven te bekomen?
Om met deze vraag aan de slag te gaan, werken we participatief en actiegericht. We starten met het inventariseren van good practices, visies en strategieën die gehanteerd worden m.b.t het inbrengen van een leefwereldperspectief in duurzame transitieprojecten (Leuven, Vlaanderen, Europa). Vanuit literatuurstudie en praktijk (interviews) ontwikkelen we een participatiematrix voor klimaattransitietrajecten. Vervolgens toetsen we deze matrix binnen drie thematische groepen van het Leuvense transitieproject. Tot slot evalueren we de gepercipieerde impact van het binnenbrengen van het leefwereldperspectief op het sociaal rechtsvaardigde karakter van de ontwikkelde projecten bij de verschillende stakeholders.
- Happonomy VZW (BE)
- KU Leuven - LUCAS - Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy (BE)
- Netwerk tegen Armoede (BE)
- Steunpunt Mens en Samenleving vzw (BE)
- Thomas More Mechelen (BE)