Ontwikkeling van merkonafhankelijke opleidingen voor het ontwerp, de installatie of het onderhoud van warmtepompen in een industriële omgeving

 

 

De toekomst van hernieuwbare energie is veelbelovend dankzij technologieën zoals warmtepompen. Warmtepompen zullen een cruciale rol spelen in de transitie naar een groenere, meer duurzame wereld. Om deze toekomst te realiseren, zullen bedrijven, technici en eindgebruikers nauw moeten samenwerken om kennis te vergaren en incentives te implementeren die de adoptie van duurzame technologieën bevorderen. UCLL ziet hierin de opportuniteit om, aanvullend aan de bestaande koeltechnische opleidingen en navormingen, een complementaire opleiding aan te bieden voor warmtepompen in industriële omgeving. 

De uitvoering van dit project kadert in het optimaal benutten van bestaande en nieuwe infrastructuur binnen UCLL, meer specifiek m.b.t. het koeltechnisch labo te Houthalen. Hier is sinds 2012 een specialisatietraject lopend in het gebruik van natuurlijke koelmiddelen voor zowel commerciële als industriële toepassingen. Dit heeft UCLL in staat gesteld zich te profileren als Vlaamse referentie en bij uitbreiding Europees erkend kenniscentrum voor innovatieve koeltechnieken. 

De focus op warmtepomptoepassingen is enkele jaren geleden ingezet. Hier ging het voornamelijk over residentiële warmtepomptoepassingen. In 2017 heeft UCLL een erkenning ontvangen voor de opleiding warmtepompen met RESCert label, een training tot ‘erkend’ warmtepompinstallateur die een voorwaarde is zodat eindgebruikers in aanmerking komen om bepaalde overheidspremies te ontvangen. Een belangrijke stap voor het labo te Houthalen. Hoewel koeling en verwarming afzonderlijke expertises lijken te zijn, is deze stap niet onlogisch gezien de verwarmingssystemen van de toekomst in vele gevallen het gebruik van warmtepompen zal impliceren. De basistechnologie van een warmtepomp is niet meer of minder dan koeltechniek én het gebruik van koelmiddelen. Hierin zal het belang van natuurlijke koelmiddelen de komende jaren enkel toenemen.

Opleidingstrajecten zullen vanaf 2025 van start gaan.

Code
OPA Warmtepompen 24
Startdatum
Einddatum
Financieringskanaal
Vlaamse Overheid - Agentschap Innoveren & Ondernemen
Projectleider
Projectmedewerker
Expertisecentrum