Spraaktechnologie in de jeugdhulpverlening

Probleemstelling
Toepassingen van artificiële intelligentie (AI) hebben het potentieel om de mentale gezondheidszorg te versterken (Luxton, 2014), maar worden in de praktijk nog niet vaak genoeg ingezet. Een mogelijk interessante toepassing binnen het brede domein van AI, ligt in computergestuurde emotieherkenning in de spraak. Recente studies tonen namelijk aan dat computers kunnen leren op een valide en betrouwbare manier emoties te detecteren in menselijke stemparameters (Desplanques & Demuynck), wat de deur opent naar tal van praktijkrelevante toepassingen in de hulpverlening. In dit PWO-project willen we, in een partnerschap met IDLab van Universiteit Gent, de potentiele meerwaarde van computergestuurde emotieherkenning in de spraak exploreren in de hulpverlening aan jongeren en jongvolwassenen in Vlaanderen.
Doelgroep
Dit PWO-project richt zich op de hulpverlening aan jongeren en jongvolwassen (13-21 jaar).We kozen, in overleg met het werkveld, voor twee specifieke toepassingsgebieden waarin wij deinzet van deze technologie als een mogelijke meerwaarde zien bij deze doelgroep. Een eerste toepassingsgebied situeert zich in de preventieve en laagdrempelige hulpverlening zoals die aangeboden wordt door Awel VWZ. Een tweede toepassingsgebied waarin wij de meerwaardevan de affectdetectie technologie willen exploreren situeert zich binnen de nazorg die aangeboden wordt bij de overgang naar de jongvolwassenheid binnen de bijzondere jeugdbijstand.
Activiteiten
In een eerste fase van dit onderzoeksproject zal moeten geïnvesteerd worden in het op maat van jongeren brengen van de ontwikkelde emotieherkenningstechnologie van IDLab. Hiertoe zijn authentieke spraakdata met emotionele component van jongeren en jongvolwassen nodig, waarop het computersysteem kan leren. In een tweede fase van het project voorzien wij twee pilootprojecten met de op jongeren afgestemde technologie. In het eerste pilootproject wordt de technologie geïmplementeerd bij Awel VZW en wordt geëxploreerd of vrijwilligers bij deze organisatie het een meerwaarde vinden te beschikken over een meeluisterend computersysteem
dat simultaan feedback geeft over de emotie in de stem van de beller. In het tweede pilootproject gaan begeleiders binnen de bijzondere jeugdbijstand aan de slag met de technologie in een proeffase. Hier wordt onderzocht of begeleiders het helpend ervaren om te beschikken over deze technologie bij het opbellen van jongvolwassenen die de jeugdzorg verlaten hebben.
Verwachte projectresultaten
In dit PWO-project wordt ingezet op het ontwikkelen van een spraaktechnologische toepassing die adequaat emoties kan afleiden uit de spraak van jongeren. Voor de organisaties die betrokken zijn in de pilootprojecten lopen we de implementatiefase volledig door, waardoor zij zullen beschikken over een tool die helemaal op maat is van hun werking. We zien deze ontwikkeling echter niet als exclusief voorbehouden voor de organisaties uit de pilootprojecten. Na afloop van dit onderzoeksproject kan er door de onderzoekers een dienstverlening op maat aangeboden worden aan andere geïnteresseerde organisaties uit de hulpverlening, waarbij er kan nagegaan worden hoe deze toepassing ook geïntegreerd kan worden in andere werkingen.

Code
PWO Spraaktechnologie 19
Startdatum
Einddatum
Financieringskanaal
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Projectleider
Projectmedewerker
Expertisecentrum
Partners
  • Awel vzw (BE)
  • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (NL)
  • JAC Limburg (BE)
  • Open Therapeuticum (BE)
  • Tilburg University (NL)
  • VCLB Limburg (BE)
  • Vlaams Welzijnsverbond (BE)