Valorisatie van hoevewei via één- of meercellige schimmels

Het maken van kaas en andere melkgebaseerde producten leidt tot de vorming van een aanzienlijke, waterige reststroom, de zogenaamde wei. Per 100 kg geproduceerde kaas blijft  900 L wei over, dewelke naast water hoofdzakelijk suiker (lactose) en eiwitten bevat. Kleine kaasboerderijen hebben voor hun wei momenteel beperkte uitwegen die bovendien vaak gepaard gaan met financiële kosten omwille van transport van grote volumes aan vloeistof. Nochtans kan met deze reststroom ook voor de kleine zuivelfirma’s een meerwaarde worden gecreëerd zodat voedselverspilling wordt tegengegaan.  
Dit project onderzoekt een valorisatiestrategie door de kweek van schimmels en (ééncellige) gisten (=fungi) op dit vloeibaar medium. De gegroeide schimmels kunnen, afhankelijk van de gekozen soort, diverse toepassingen hebben. Voor de hoeveboeren is in eerste instantie het gebruik als humane voeding en veevoeder een optie. Via een eerste aanpak worden deze fungi gekweekt in een bioreactor gevuld met de wei zelf. Tijdens hun groei gebruiken deze fungi de organische bestanddelen in de wei, ter vorming van biomassa. Hierbij zal de chemische zuurstofvraag (COD) in de waterige reststroom dalen, waarbij het ons doel is om deze onder de lozingsnormen te brengen zodat de overblijvende reststroom veilig geloosd kan worden of beter nog, kan gebruikt worden als drinkwater voor het vee. Tijdens dit project zullen diverse fungi gescreend worden om zo een maximale biomassa en reductie in lactose/COD te behalen.  Om dit proces tot stand te brengen bij kaasboeren, moeten de geselecteerde fungi gekweekt kunnen worden in een zo eenvoudig mogelijke en financieel haalbare set-up. De bouw van een dergelijke laagdrempelige bioreactor moet dus vanaf de start mee in kaart worden gebracht. Via een tweede aanpak wordt de wei gemengd en geabsorbeerd met andere (vermalen) grondstoffen zoals stro en schroten,waarna de kweek van de schimmel leidt tot een steekvast veevoeder of een humaan voedingsproduct vergelijkbaar met Tempeh.  
Dit project zorgt ervoor dat de verwerking van wei lokaal op de boerderij kan gebeuren, wat transport van wei overbodig maakt en dus leidt tot kostenbesparingen. De geproduceerde schimmels worden gebruikt als veevoeder (reductie kosten eigen verbruik veevoeder of verkoop aan veevoederbedrijf) of als een nieuw verkoopbaar humaan voedingsproduct.

Code
PWO Wheycelium 22 Lim
Startdatum
Einddatum
Financieringskanaal
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Projectleider
Expertisecentrum
Partners
  • Catherinadal (BE)
  • De Zuivelarij (BE)
  • HoGent AgroFoodNature (BE)
  • Ilvo (BE)
  • Ilvo Food Pilot (BE)
  • Karditsel (BE)
  • Mycelia (BE)
  • Transfarm (BE)