VOS²: een kwalitatief onderzoek naar Veerkrachtig OuderSchap bij aanstaande en jonge ouders die zelf opgroeiden binnen een Verontrustende OpvoedingsSituatie

Het ouderschap is nog steeds een zeer gewenst en verwacht levensdoel, dat door veel mensen wordt aanzien als de belangrijkste ontwikkelingsmijlpaal. De verwachtingen die mensen koesteren ten aanzien van dit ouderschap, worden reeds gevormd tijdens de jonge volwassenheid (McGoldrick et al., 2015) en worden verondersteld afhankelijk te zijn van verschillende factoren, zoals eerdere levenservaringen, seksuele oriëntatie en fysieke gezondheid (Gato et al., 2017; Riskind and Patterson, 2010). Het verwachtingsbeeld ten aanzien van het ouderschap wordt retrospectief meer en meer opgenomen als variabele voor perinataal en parentaal welzijn. Onderzoek toont aan dat er een aanzienlijke kloof ligt tussen het verwachtingsbeeld en de feitelijke ervaringen tijdens het ouderschap, wat mogelijks bijdraagt aan een onderdrukking van de veerkracht en het welzijn van jonge ouders (Hughes et al., 2020).

Dit project wenst bij te dragen aan een veerkrachtige transitie naar ouderschap door in te zetten op een realistisch en veerkrachtig ouderschapsbeeld bij jongvolwassenen (18-25j). In een eerste fase (0-8 mdn) willen we met interactieve en arts-based kwalitatieve onderzoeksmethoden nagaan welk beeld en verwachtingen een heterogene groep van 18 tot 25-jarigen heeft ten aanzien van het ouderschap en de factoren die dit beeld vormen en beïnvloeden. Met deze input wordt in een tweede fase (9-14 mdn) fase 1 herhaald bij een aantal (N=+/-3) subgroepen van jongvolwassenen die geïdentificeerd werden in fase 1 (bijv. LGBTI, verleden met intrafamiliaal geweld, allochtone afkomst). Fase 3 (15-24 mdn, =tijdsgebonden) omvat de uitwerking en testing van een coachingstraject met als doel om jongvolwassenen te ondersteunen in een veerkrachtige voorbereiding op de transitie naar ouderschap, dit in co-creatie met een steekproef van jongvolwassenen en werkveldpartners (=user-centered design, acceptabel).

Een eerste beoogde uitkomstmaat omhelst een conceptontwikkeling van ‘het ouderschapsbeeld’ bij jongvolwassenen, beïnvloedende factoren, risicoprofielen en het coachingsaanbod. Een tweede uitkomstmaat bevindt zich bij de jongvolwassenen zelf waarbij de mate van veerkracht en welzijn wordt gemonitord (vb. door middel van een ontwikkelde visionaire ouderschapsschaal). Naast deze meetbare uitkomstmaten kan het project bijdragen aan het algemeen alsook het seksueel en relationele welzijn van jongvolwassenen, en tevens een aanvulling betekenen voor het aanbod van relationele en seksuele vorming voor de huidige en jongere doelgroep (=relevant)

Code
PWO VOS² 21
Startdatum
Einddatum
Financieringskanaal
Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek
Projectleider
Projectmedewerker
Expertisecentrum
Partners
  • CIG De Shelter (De Wissel) (BE)
  • CIG De Zeshoek (BE)
  • CIG Vogelzang (BE)
  • Cachet vzw (BE)
  • Fara vzw (BE)
  • Kind en Gezin (BE)
  • Ligant (BE)