In Houthalen organiseren we navormingen, workshops en trainingEN over koeltechniek. Hierbij ligt de focus op het gebruik van natuurlijke koelmiddelen met theoretische en praktische kennis over het installeren en veilig in bedrijf stellen van koelinstallaties.

Koeltechnieken 1

Expertisecentrum Sustainable Resources

De experts van ons expertisecentrum Sustainable Resources bieden je tijdens de sessies de juiste know-how aan. Ze maken daarbij gebruik van een complete testsite waar de theorie direct aan de praktijk kan worden getoetst.

Koeloplossingen voor de toekomst

Het opleidingscentrum koeltechnieken in Houthalen heeft zich sterk gespecialiseerd in innovatieve koeloplossingen voor de toekomst. Zo is het opleidingslabo uniek in Europa op vlak van CO2 - en propaan koelsystemen met de beschikbaarheid van installaties voor klassieke koeling, airco en warmtepompen.

Nieuwe opleiding: Onderhouden van industriële warmtepompen

De toekomst van hernieuwbare energie is veelbelovend dankzij technologieën zoals warmtepompen.

warmtepompen

Warmtepompen zullen een cruciale rol spelen in de transitie naar een groenere, meer duurzame wereld. Om deze toekomst te realiseren, zullen bedrijven, technici en eindgebruikers nauw moeten samenwerken om kennis te vergaren en incentives te implementeren die de adoptie van duurzame technologieën bevorderen. UCLL ziet hierin de opportuniteit om, aanvullend aan de bestaande koeltechnische opleidingen en navormingen, een complementaire opleiding aan te bieden voor warmtepompen in industriële omgeving. Meer bepaald over het onderhouden van industriële warmtepompen.

 

De uitvoering van dit project kadert in het optimaal benutten van bestaande en nieuwe infrastructuur binnen UCLL, meer specifiek m.b.t. het koeltechnisch labo te Houthalen. Hier is sinds 2012 een specialisatietraject lopend in het gebruik van natuurlijke koelmiddelen voor zowel commerciële als industriële toepassingen. Dit heeft UCLL in staat gesteld zich te profileren als Vlaamse referentie en bij uitbreiding Europees erkend kenniscentrum voor innovatieve koeltechnieken.

Hoewel koeling en verwarming afzonderlijke expertises lijken te zijn, is deze stap niet onlogisch gezien de verwarmingssystemen van de toekomst in vele gevallen het gebruik van warmtepompen zal impliceren. De basistechnologie van een warmtepomp is niet meer of minder dan koeltechniek én het gebruik van koelmiddelen. Hierin zal het belang van natuurlijke koelmiddelen de komende jaren enkel toenemen.

Sinds 1 januari 2024 zijn we van start gegaan met de uitwerking van deze praktijkgerichte opleiding rond het onderhouden van industriële warmtepomptoepassingen. Dit doen we in opdracht van VLAIO (Bestek nr. VLAIO-2023-16), en kadert binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) dat in 2019 werd opgesteld. Het project heeft een looptijd van 3 jaar.

De tijdsindeling en inhoud van het project ziet eruit als volgt:

  • 2024:    Ontwikkelen van het opleidingsmateriaal
  • 2025 + 2026: Organiseren van opleidingstrajecten

Doelgroep: Koeltechnici, onderhoudstechnici, …
Toelatingsvoorwaarde: In het bezit zijn van een certificaat in de koeltechniek
Duur: 32 uur (gedurende vier opeenvolgende weken 1 dag per week)

Kostprijs: Gratis

Programma:

  • 3 dagen (24 uur): Theorie en praktijk
  • 1 dag (8 uur): Workshop + bezoek werkende installatie
VLAIO partner in opleiding & vorming

Contacteer ons!

Vragen staat vrij tijdens de sessies: je leert samen met je collega’s bij over alles wat er leeft in de sector van koeltechnologie.
Wil je meer weten, heb je nood aan een maatwerkopleiding of heb je een specifieke vraag over de opleidingen? Geef ons gerust een seintje. 

Adres: Centrum-Zuid 2413/40c, 3530 Houthalen-Helchteren
Telefoon: 011 34 56 70


peter.vuegen@ucll.be
walter.reulens@ucll.be