Op 21 maart 2022 is het Wereld Down Syndroom Dag. Voor velen is dit de dag van 2 verschillende sokken, voor ons hét uitgelezen moment om een van onze nieuwe collega’s in de kijker te zetten. Anneleen Vaes (°1993) werkt sinds 22 november voor onze hogeschool. Ze heeft het syndroom van Down. Ze staat in voor een takenpakket in UCLL’s onderzoeksgebouw in het Wetenschapspark in Diepenbeek.

Mensen met een beperking zijn vlot inzetbaar in verschillende rollen op de arbeidsmarkt. Het is een ongekende pool van verborgen potentieel. Mama Marleen: “Bedrijven en organisaties weten nog te weinig wat er allemaal mogelijk is om mensen met een beperking volwaardig in te zetten als betaalde kracht. Anneleen is de tweede persoon met Down die in de reguliere arbeidsmarkt werkt."

Er lag een vast én een variabel takenpakket klaar voor Anneleen. Als logistiek assistent zorgt ze onder meer voor de planten in het gebouw, verzorgt ze de vissen in de vijver, helpt ze het gebouw netjes te houden en verdeelt ze de post. Daarnaast klopt Anneleen regelmatig aan bij de onderzoekers die ook in het gebouw werken, met de vraag of ze nog ergens mee kan helpen. Ze verlicht zo de taken van de collega’s die zich nog meer kunnen focussen op het onderzoekswerk. Zo kwam snel naar boven dat zij voor de collega’s ook de ‘olie en de lijm’ is en hierdoor zorgt voor onderlinge verbindingen.

Pieter Willems, directeur UCLL Research & Expertise: “Voor een afgebakend takenpakket in ons onderzoeksgebouw overwogen we een vacature uit te zetten voor een logistiek assistent. Via onze expertise in inclusie kwamen we in contact met GTB, voluit Gespecialiseerd Team Bemiddeling, een organisatie die de tewerkstelling van mensen met een beperking stimuleert. De talenten van de werkzoekenden met een beperking die daar naar voor werden geschoven waren echt een eye-opener voor ons. We vonden dan ook snel een goede match met de openstaande vacature. Van de drie kandidaten was Anneleen de beste match.”

Anneleen is als achtjarige overgestapt naar het inclusief onderwijs. In het secundair onderwijs volgde ze gedurende 6 jaar de richting Verzorging. Van daaruit ging het verder binnen een traject Logistiek Assistent en nadien nog in de richting Keukenmedewerker. Naast haar job bij UCLL is ze actief bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen én in de keuken van een bistro.

Ook tijdens de coronagebeurtenis kwam ze naar onze campus. Zo leerde ze er druppelsgewijs al een aantal collega’s kennen. Nu vele medewerkers terug naar kantoor komen, breekt er voor Anneleen een boeiende periode aan. Marleen: “Voor Anneleen is het belangrijk dat er een gevarieerd en voldoende uitdagend takenpakket is, in interactie met collega’s. Dat werkt voor alle partijen verbindend.”

En wat brengt de toekomst? Wanneer we Anneleen vragen of ze bij UCLL Research & Expertise wil blijven werken, geeft ze enthousiast aan dat ze dit nog héél lang wil blijven doen!